Що роблять для прозорої приватизації в Україні — представник Фонду держмайна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що роблять для прозорої приватизації в Україні — представник Фонду держмайна

Казна та Політика
223
Фонд державного майна має працювати так, щоб забезпечувати інтереси держави, громадян та бізнесу.
Про це розповів на конференції Access2Finance заступник Голови Фонду державного майна Костянтин Кошеленко.
«Це непроста задача. З точки зору тих кроків, що ми зробили назустріч бізнесу торік — це знижки щодо оренди державного майна під час пандемії. Це дійсно була допомога, яка потрібна. Стосовно діяльності фонду: він не є новою інституцією, недавно йому минуло 30 років. Але всі ми знаємо, що слово „прихватизація“ має таку негативну конотацію. Коли ми це говоримо, то згадуємо 90-ті роки, олігархи, фальсифікати-ваучери, з яких ніхто нічого не отримав», — зазначив він.
Кошеленко нагадав, що приватизація та оренда держмайна існували давно, але завжди це була тема «для своїх», куди отримати доступ могли тільки ті, хто пов’язаний з владою, із держпідприємствами.
Що вже зробили для прозорої приватизації:
  • Розкрили всю інформацію про об’єкти державної власності на сайтах privatization.gov.ua та orenda.gov.ua. Це державні маркетплейси, які зроблені для того, щоб покупець не брав кота в мішку, а мав всю інформацію про ті об’єкти, що приватизуються. Мав змогу переглянути технічну, юридичну, фінансову документацію.
  • Впровадили віртуальні кімнати даних, щоб бізнес за місяць до аукціону міг вивчити всю інформацію. Це тисячі сторінок документації, яка дозволяє потенційному власнику до аукціону зробити висновок: скільки він готовий заплатити.
Об’єкти, які розташовані на сайті privatization.gov.ua, потім ведуть на аукціони Prozorro: Продажі. Все відбувається на майданчику Prozorro: Продажі і все прозоро. До самого аукціону жоден з учасників може не повідомляти нікому, що він є учасником (анонімність зберігається), і має можливість до аукціону вивчити об’єкт.
На сайті privatization.gov.ua можна відфільтрувати об’єкти за ціною, за локацією, за датою аукціону, подивитись, що є у вашому місті та регіоні.
Якщо подивитись динаміку, то вже з початку року понад 2 млрд гривень державний бюджет отримав за результатами цих приватизаційних аукціонів, зазначає Кошеленко. До 2019 року це було близько пів мільярда за рік.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас