Державні гарантії та скасовані видатки: що пропонують у Держбюджеті-2022 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Державні гарантії та скасовані видатки: що пропонують у Держбюджеті-2022

Казна та Політика
586
У проєкт бюджету-2022 закладають зростання доходів вище, аніж видатків. Доходи державного бюджету очікуються на рівні 1 267,4 млрд грн. Це – на 160 млрд грн, або 14,4% більше, у порівнянні з планом на 2021.
Про це розповіла керівниця Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки Дарина Марчак.
Що треба знати про заплановані надходження? План щодо доходів на 2022 рік будується на основі чинного прогнозу основних макроекономічних показників, визначених у Бюджетній декларації на 2022 – 2024 роки.
“Поточний план надходжень будується на чинній податковій базі. Це означає, що ефект від норм, які визначаються законопроєктом №5600, не є врахованим у дохідній частині бюджету на 2022 рік. Але водночас, як ми бачимо із презентації міністра фінансів, деякі додаткові джерела доходів і видатків можуть з’явитися у проєкті бюджету до другого читання”, – каже Марчак.
За даними аналітиків КШЕ, обрахунок податкових надходжень виглядає реалістичним з урахуванням поточної динаміки зростання податкових надходжень до бюджету та прискореної інфляції.
Експерти зазначають, що структура податкових надходжень не зазнала значних змін у проєкті бюджету на 2022 рік у порівнянні з 2021 роком.
Ключову вагу у доходах бюджету-2022 матимуть непрямі податки – більше ніж 60% із них:
  • 45% надходжень до бюджету забезпечує ПДВ (імпортний та внутрішній);
  • 12% – акцизний податок (імпортний та внутрішній).
Серед прямих податків, 13% надходжень забезпечить ПДФО та військовий збір, 11% – податок на прибуток підприємств.
Найбільше зростання серед податків заплановано за вивізним митом (206,7% від плану 2021 року), що здається реалістичним, оскільки вже за 7 місяців поточного року план 2021 року перевиконаний на 52%. До того ж планується зростання експорту.
Найменше доходів планується отримати від:
  • плати за ліцензії на проведення азартних ігор (10% від плану 2021 року) через завищені очікування Уряду у поточному році, оскільки за 7 місяців цього року надійшло лише 12%;
  • плати за надання адміністративних послуг (18,8 від плану 2021 року). За 7 місяців 2021 року до бюджету надійшло лише 2 млрд проти річного плану 9,7 млрд, а законопроєкт щодо збільшення розмірів адмінпослуг з лютого поточного року знаходиться на розгляді у ВР “без руху”.
Про важливі новини та законодавчі нововведення, які так чи інакше повпливають на гаманці українців, ми пишемо у телеграм-каналі Finance_ukr. Приєднуйтесь! 🤫
“Як на мене, є трохи тривожним сигналом те, що взагалі не планується отримання коштів від програм допомоги ЄС, урядів іноземних держав, міжнародних організацій, донорів. Ці кошти зазвичай мають дуже малу вагу у законі про проєкт держбюджету. Але з усім тим, це означає, що Україна має дуже активну співпрацю за деякими напрямами реформ. А відсутність таких надходжень може свідчити про песимізм Уряду в частині праці з міжнародними організаціями”, – наголосила аналітикиня Київської школи економіки.
Скільки платитимемо за державний борг? Як наслідок великого дефіциту-2020 та 2021, видатки на обслуговування держборгу далі зростають (122,7 млрд грн до 2021, або на 14% – згідно з планом). Тобто кожна восьма гривня видатків бюджету вже
йде на обслуговування боргів
На думку Марчак, це не є негативною стороною проєкту бюджету, адже Україна не може не здійснювати ці виплати. Але така ситуація зі зростанням виплат на борги є “наслідком дуже агресивних запозичень” у попередні роки.
Державні гарантії. У 2022 році Уряд планує досить активно надавати державні гарантії – в обсязі 78,2 млрд грн.
“Однак важлива ремарка! Запланувати надання цих гарантій не дорівнює і не означає, що вони будуть надані. Ми бачимо за результатами цього року, що планувалось надавати до 80 млрд грн держгарантій, але поки надано лише три державні гарантії на значно менший обсяг”, – наголосила експертка.
Державні гарантії та скасовані видатки: що пропонують у Держбюджеті-2022
Запланована урядом сума – це 6% планових доходів загального фонду державного бюджету. Однак аналітики КШЕ вважають це негативним, оскільки норми Бюджетного кодексу забороняють надавати державні гарантії на суму більше ніж 3% планових доходів загального фонду державного бюджету. Це – “фіскальне правило”, спрямоване на зменшення ризику від надання держгарантій для бюджету.
Державні гарантії та скасовані видатки: що пропонують у Держбюджеті-2022
Від яких видатків відмовились? В проєкті бюджету-2022 скасовуються 49 бюджетних програм, які містяться в бюджеті-2021. Загальна сума цих програм – 24,3 млрд грн.
Найбільші скасовані програми:
  • субвенція на інфраструктурні проєкти – 6,1 млрд грн;
  • субвенція на соц.-економ. – 6 млрд грн;
  • заходи, пов’язані з боротьбою з СОVID-19 – 4,4 млрд грн;
Також 10 скасованих бюджетних програм є «пустими». Тобто, хоча такі програми містяться в чинній версії бюджету на поточний рік, але за ними не передбачено жодної гривні.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас