Ринок праці: головні тенденції, зарплата (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок праці: головні тенденції, зарплата (інфографіка)

Особисті фінанси
1503
Finance.ua як портал, що стежить за ринком праці, дізнався в кадрового порталу grc.ua головні тенденції ринку праці – 2021.
Дослідження показало, що старі правила в бізнесі вже не працюють, а нових ще немає: «HR-ринок України у процесі вирішення завдань і планування нових проєктів в умовах панденоміки».
Все більше кандидатів та компаній обирають саме змішаний формат роботи, щоб працівники ефективно взаємодіяли в командах та не втрачали почуття причетності.
Ринок праці: головні тенденції, зарплата (інфографіка)
Все більше компаній використовують персоналізовану комунікацію, персоналізовану ціннісну пропозицію, персоналізоване навчання та персоналізовану винагороду за результати праці й досягнення. І цей тренд тільки посилюється. Найважливіше – роботодавці не на словах, а на ділі, реальними справами турбуються про людей, реалізуючи well-being програми, і вчаться балансувати потреби бізнесу і потреби людей.
Ринок праці: головні тенденції, зарплата (інфографіка)
У 2021 році продовжилась коронакриза, яка зачепила ринок праці. Тож більшість роботодавців охарактеризували рік як сповнений випробувань та непередбачуваний. Попри це, 45% компаній зазначили, що подолали складнощі, які були викликані подіями 2020-2021 років, ще 15% заявили про стабільність своєї роботи.
У 2020-2021 рр. компанії активно почали перебудовувати та автоматизувати бізнес-процеси та розвивати онлайн-комунікацію з клієнтами, підрядниками та співробітниками. Загалом більшість роботодавців з оптимізмом дивляться у 2022 рік.
На першому місці серед фокусів уваги роботодавців у 2021 році – посилення внутрішніх комунікацій.
  • 43% компаній фокусуються на підвищенні продуктивності та результативності співробітників на дистанційці,
  • 26% приділяють особливу увагу онлайн-навчанню та перепрофілюванню (re-skilling) співробітників.
Заробітну плату підвищили/переглянули понад 70% роботодавців. Причини та умови перегляду рівня заробітних плат були різними.
  • 31% компаній підвищили заробітну плату всім співробітникам.
  • 21% компаній підвищували оклади лише тим співробітникам, хто виконав/перевиконав KPI. Не переглядали рівень заробітної плати 23% компаній і 4% взагалі зменшили рівень зарплати.
  • Також лише 4% роботодавців відмовились від системи бонусів для співробітників.
Ринок праці: головні тенденції, зарплата (інфографіка)
Серед пошукачів цифри трохи інші – лише 44% працівників зазначили зростання заробітної плати. Для 29% оклади зменшилися (або через скорочення кількості робочих годин (10%), або взагалі без пояснення причин (19%). Відповідно, основна причина зміни роботи та звільнення для працівників у 2021 – розмір заробітної плати та пошук пропозиції із більшою винагородою за роботу. Лише 14% звільнилися через бажання професійного зростання.
Процес пошуку роботи трохи збільшився. Так, 30% кандидатів шукають роботу від місяця до півроку. Компанії також «довго» шукають «свого» кандидата. Так, у середньому час на закриття вакансій керівників та топменеджменту – до півроку. Час закриття вакансій середньої ланки – до трьох місяців. Позиції нижчої ланки та «сині комірці» – до двох місяців.
Вплив віддаленої роботи. Переважна більшість пошукачів роботи не вважають, що віддалена робота вплинула на стосунки із командою, якість роботи та лояльність до роботодавця. Серед причин негативного ставлення до роботодавців: неоплачувана відпустка, відсутність підтримки від роботодавця у скрутні часи, зменшення окладів, відсутність безпеки на робочому місці тощо.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас