Рада підтримала закон «Про індустріальні парки» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада підтримала закон «Про індустріальні парки»

Казна та Політика
481
Прийнято Закон України № 4416-1 «Про індустріальні парки», спрямований на залучення інвестицій в промисловий сектор економіки шляхом запровадження стимулів в індустріальних парках.
Finance.ua як портал, що знайомить українців з прийнятими законопроєктами, вирішив розповісти, в чому суть цього закону.
Він має сприяти залученню прямих інвестицій у створення нових виробництв через механізм індустріальних парків.
«Парки мають перетворитись на рушійну силу економічного та промислового розвитку шляхом запровадження низки інвестиційних стимулів, що відповідають сучасним світовим тенденціям, вони підвищать конкурентоспроможність вітчизняних індустріальних парків», — зазначається у пояснювальній записці до документа.
Законопроєкт визначає:
  • перелік об’єктів, які можуть розміщуватись у складі індустріального парку,
  • регулює права щодо включення до складу парків земельних ділянок, у тому числі на правах оренди,
  • передбачає для учасників індустріальних парків компенсацію відсоткових платежів за кредитами у залежності від частки експорту продукції власного виробництва у загальному доході від їхньої господарської діяльності
Автори законопроєкту переконані, що ухвалення документу дозволить розкрити потенціал індустріальних парків як дієвого механізму подолання проблем в промисловості та наслідків поточної економічної кризи в Україні, зумовленої пандемією COVID-19.
Раніше повідомлялося, що індустріальним паркам дадуть додаткові пільги. Компенсація керуючим компаніям, ініціаторам створення — суб’єктам господарювання та учасникам індустріальних парків:
  • 50% витрат на підключення та приєднання до електромереж;
  • компенсація учасникам індустріальних парків відсоткових платежів за кредитами — залежно від частки експорту продукції власного виробництва в загальному доході від їхньої господарської діяльності;
  • часткова компенсація інвестицій учасників індустріальних парків у створення виробництва, здійснених протягом перших трьох років.
Приклад Польщі. В Польщі діють понад 70 індустріальних і технологічних парків, де підприємці можуть отримати компенсацію 85% витрат на облаштування інфраструктури та на рекламу, а також гранти на навчання персоналу та фінансову допомогу при інвестуванні в пріоритетні галузі.

Довідка Finance.ua:

  • До 2024 року уряд хоче створити інфраструктуру для 25 індустріальних парків. Це забезпечить створення сотень тисяч робочих місць в суміжних галузях економіки.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас