Гетманцев розповів, як зміниться оподаткування для будівельників і металургів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гетманцев розповів, як зміниться оподаткування для будівельників і металургів

Казна та Політика
530
Бізнес-асоціації виступають проти прийняття “ресурсного законопроекту”, тому що захищають своїх членів, які не хочуть платити гроші державі.
Про це в інтерв’ю Радіо НВ розповів Данило Гетманцев, голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.
Коментуючи прийнятий в першому читанні законопроект № 5600 (т. зв. ресурсний законопроект) про внесення змін до Податкового кодексу, Гетманцев відзначив, що Мінфін, в тому числі, пропонує усунути схеми по ухиленню від оподаткування будівельників.
«Ви знаєте, скільки зараз будівельники платять податків у порівнянні з іншими галузями? Втричі менше! Держава звільнила будівельників від податку на прибуток через спеціальний інструмент, питань немає. Але чому вони ПДВ платять втричі менше, ніж інші галузі? Ми повинні забезпечувати нормальний рівень оподаткування для всіх галузей», — заявив Гетманцев.
Крім того, він прокоментував підвищення ренти на видобуток залізної руди, зазначивши, що це — особиста позиція президента Володимира Зеленського.
«При ціні тонни руди $200, від ренти народ України отримує менше $3. Встановлена зараз рента виплачується від вартості або витрат на видобуток. Ціна стабільно незалежна від реалізації. Ми запропонували 3,5%, якщо ціна за тонну до $100, 5% – при ціні від $100 до $200, а якщо вартість більше $200 — 10%. Шкала абсолютно нормальна. Вона відповідає світовій практиці. Номінально — ми підвищуємо податок на видобуток. Але ми усуваємо ту прогалину в законодавстві, той абсолютно невмотивований бенефіт, який отримує надвелика галузь», — пояснив парламентарій.
Відповідаючи на питання журналіста, чи не вийде так, що Україна втратить більше грошей, ніж отримає – адже профільні бізнес-асоціації критикують «ресурсний законопроект» і застерігають, що він погіршить бізнес-клімат в Україні, Гетманцев відповів: «Не вийде. Я розумію асоціації, вони захищають своїх членів, які не хочуть платити гроші державі».
На його думку, інвесторів цікавлять саме рівні умови оподаткування.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас