Біржова ціна на газ в Україні злетіла, встановивши історичний рекорд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біржова ціна на газ в Україні злетіла, встановивши історичний рекорд

Енергетика
987
Вартість природного газу на «Українській енергетичній біржі» (УЕБ) перевищила 20 000 грн за 1000 куб. м (з ПДВ) на умовах передоплати. Так, на торгах 2 вересня було встановлено новий історичний максимум. Це найвища ціна з 2015 року, коли почав функціонувати ринок.
Про це повідомляє профільне видання ExPro.
Зокрема, компанія «Укр Газ Ресурс» реалізувала 50 тис. куб. м газу вересня за ціною 20 100 грн за 1000 куб. м. Всього було п’ять лотів по 10 тис. куб. м з обов’язковою передоплатою до 7 вересня.
Компанія вперше продала газ на біржі в цьому році. Останній раз вона виходила на торги в грудні минулого року.
«Бачимо, що ціни ростуть і вже є покупці, які готові купувати за такими цінами, це хороша новина для нас», — розповів представник компанії.
Варто зазначити, що газ в Україні дорожчає на тлі зростання котирувань на європейських хабах під впливом ряду причин. Так, з 1 вересня транзит російського газу через Україну знизився на 15 млн куб. м на добу.
Крім того, просіли з 2,5 до 2,1 млн куб. м на годину поставки по газопроводу «Ямал-Європа». Також вплинуло припинення відвантажень з LNG-терміналів США у зв’язку з загрозами урагану Ida. При цьому Бразилія планує нарощувати імпорт американського скрапленого природного газу, що може створити додатковий дефіцит на ринках Європи та Азії.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас