В Україні почне працювати нова система для перевірки отримувачів субсидій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні почне працювати нова система для перевірки отримувачів субсидій

Казна та Політика
1190
В Україні вже восени 2021 року може почати роботу єдина інформаційна система для одержувачів субсидій та інших видів державної допомоги. Її поява спростить оформлення допомоги для пересічних громадян, а для держави — полегшить перевірки субсидіантів.
Про це розповіла міністр цифровий трансформації Марина Лазебна, передає Сьогодні.
«Верифікацію потрібно проводити, тому що вона показує майновий стан людей. Тому ми хочемо створити єдину інформаційну систему, єдиний соціальний реєстр, де буде видно все про всіх (одержувачів) — хто ця людина, які у неї доходи, яка була зарплата, який стаж, де працювала», — сказала Лазебна.
За її словами, нову систему Мінсоцполітики розробляє разом із Міністерством цифрової трансформації.
«Це цифровізація соціальної сфери. Для людини — це доступ до всіх послуг у будь-якому куточку країни. А для держави — можливість бачити всіх одержувачів усіх видів державної допомоги, правильно формувати бюджет і надавати допомогу тим, хто її потребує», — зазначила міністр.
Система почне працювати вже восени 2021 року. Спочатку вона буде діяти для одержувачів шести видів соціальної допомоги (Лазебна не уточнила, яких саме). Всього ж в Україні – 120 видів соціальної допомоги. За оптимістичним сценарієм, в «промислову експлуатацію» система буде введена в 2022 році, додала міністр.

Довідка Finance.ua:

  • українська електронна валюта — е-гривня, яку створює Нацбанк, — може використовуватися для забезпечення цільових соціальних виплат. Наприклад, в такій валюті можуть почати виплати субсидій, і витратити ці гроші можна буде виключно на оплату комунальних платежів. Відстежувати операції можна за допомогою блокчейна;
  • раніше Уряд прийняв постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», яка забезпечує застосування збільшених соціальних норм для розрахунку субсидії на комунальні послуги мешканцям тих регіонів, які опиняться у «червоній зоні» карантину;
  • «протипоказанням» до призначення субсидії тепер не буде купівля квартири, якщо вона зроблена протягом шести місяців після продажу іншої квартири, яка була єдиним житлом. В цілому ж право на субсидію втрачають ті, хто купив квартиру, земельну ділянку, автомобіль або товари тривалого користування на 50 тис. грн і більше. Йдеться про одну покупку протягом року.
В телеграм-каналі Finance_ukr ви знайдете відповіді на найпопулярніші питання щодо субсидій. Підписуйтесь, щоб знати про соцдопомогу більше!
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас