У 3-му кварталі річна інфляція буде залишатися вищою 10% – НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 3-му кварталі річна інфляція буде залишатися вищою 10% – НБУ

Казна та Політика
201
Національний банк зазначає, що протягом третього кварталу інфляція буде залишатися вищою 10% рік до року, але сповільниться в кінці року.
Про це йдеться в повідомленні НБУ.
Зазначається, що в липні 2021 споживча інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 10,2% (з 9,5% в червні). У місячному вимірі ціни зросли на 0,1%.
У НБУ зазначають, що споживча інфляція відповідала траєкторії прогнозу, опублікованому в інфляційному звіті за липень 2021, але за окремими компонентами динаміка дещо відрізнялася.
Зокрема, раніше, ніж очікувалося, розпочалася корекція внутрішніх цін на соняшникову олію, тоді як деякі продукти харчування дорожчали швидше. Базова інфляція в липні залишилася на рівні попереднього місяця (7,3%).
Під впливом стійкого споживчого попиту і підвищення виробничих витрат, зокрема на сировину, енергію і оплату праці, зростання цін на оброблені продовольчі товари надалі пришвидшувалося (до 12,3% р./р.). Зокрема, продовжили дорожчати макаронні та кондитерські вироби, м’ясні та молочні продукти.
Стримуючим фактором було зниження темпів зростання цін на соняшникову олію в річному вимірі, проте це поки не позначилося на динаміці цін продуктів її переробки (майонезів і маргаринів), які надалі прискорили зростання. Підвищення вартості послуг прискорилося до 8,2% р./р. На це також вплинули стійкий споживчий попит і зростання виробничих витрат.
Так, швидше дорожчали послуги громадського харчування, культури, лікарень, страхування особистого транспорту і таксі, а також оренди та ремонту житла. Зате подорожчання туристичних послуг сповільнилося завдяки збільшенню пропозиції закордонного відпочинку.
В результаті різкого спаду захворюваності та сприятливої ​​ситуації на валютному ринку сповільнилося зростання цін на непродовольчі товари (до 1,2% р./р.). Водночас під впливом стійкого споживчого попиту швидше зростала вартість електроніки, товарів для особистого догляду, меблів і посуду.
«Протягом третього кварталу інфляція буде залишатися вище 10% р./р., але сповільниться наприкінці року», — сказано в повідомленні.
Прогнозується, що за підсумками 2021 інфляція становитиме 9,6% р./р. і повернеться до мети Національного банку 5% р./р. у другому півріччі 2022 року.
Уповільненню інфляції сприятимуть надходження на ринки нового врожаю, коригування глобальних цін на енергоносії та продовольство, а також більш сувора монетарна політика Національного банку, зокрема, підвищення облікової ставки і згортання антикризових монетарних заходів.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас