Голова Ради НБУ назвав причини стрибка цін в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Ради НБУ назвав причини стрибка цін в Україні

Особисті фінанси
2068
У липні 2021 року річному вимірі інфляція пришвидшилась до 10,2%. Основні фактори немонетарної інфляції, що діють впродовж останнього року – зміна тарифів на житлово-комунальні послуги, стрибки світових цін на нафту та продукти українського експорту, підвищення акцизів, поява додаткових епідеміологічних витрат та втрати від карантинних обмежень.
Про це написав голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин у Facebook.
Данилишин вважає, що немонетарні фактори формують близько 90% нинішнього приросту інфляції. Така тенденція прослідковується починаючи з ІV кварталу 2020 року.
В той же час, сукупний внутрішній попит як ключовий фактор монетарної інфляції залишається пригніченим. Фактичний реальний ВВП становить близько 97% від свого потенційного рівня. Споживчі витрати населення зростають, однак в їх структурі домінують товари та послуги першої необхідності (продукти харчування, комунальні послуги), додав Данилишин.
Він звернув увагу на значну нерівномірність зростання цін за окремими категоріями споживчих товарів і послуг. Суттєво зросли житлово-комунальні послуги: газопостачання – у 2,6 рази, електропостачання – на 37%. Вартість цукру зросла за рік – на 84%, соняшникової олії – на 79%, тютюнових виробів – на 19%. Такий широкий діапазон значень пояснюється різними типами немонетарних шоків та різною інтенсивністю їх впливу на корекцію цін окремих виробників товарів і послуг залежно від технологічного процесу.

Довідка Finance.ua:

  • у липні Національний банк України (НБУ) погіршив прогноз щодо інфляції. НБУ прогнозує, що зростання споживчих цін до кінця 2021 року складе 9,6%.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас