Як зростатимуть тарифи на комуналку, паливо і нафту: прогноз НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зростатимуть тарифи на комуналку, паливо і нафту: прогноз НБУ

Особисті фінанси
1072
У 3 кварталі 2021 року зростуть ціни на електроенергію для населення з диференційованими тарифами залежно від обсягів споживання.
Про це свідчить «Інфляційний звіт» Національного банку України.
До речі, в телеграм-каналі Finance_ukr ми часто публікуємо лайфхаки, як заощаджувати на сплаті комунальних послуг.
У 2022−2023 роках темпи зростання цін на електроенергію також будуть одними з найвищих серед компонентів інфляції через приведення їх до економічно обґрунтованих рівнів.
Що прогнозує Нацбанк:
  • за підсумками 2021 року середньозважена ціна газу буде близькою до поточної завдяки впровадженню річних тарифних планів для населення;
  • тарифи на опалення та гаряче водопостачання підвищаться, оскільки вони не коригувались у 2020 році;
  • інші житлово-комунальні послуги також подорожчають під впливом збільшення заробітних плат працівникам та інших виробничих витрат.
Крім того, в звіті зазначається, що продовжиться заплановане в Податковому кодексі підвищення ставок акцизів на тютюнову продукцію, що призведе до її подорожчання на 16−17% щороку.
Ціни на паливо в поточному році зростуть майже на 20% через подорожчання нафти. Це суттєво вплине на загальну інфляцію, оскільки позначиться на собівартості інших споживчих товарів, зокрема через транспортні затрати.
У 2022−2023 роках очікувана корекція світових цін на нафту в умовах помірної волатильності обмінного курсу призведе до уповільнення темпів зростання паливної складової інфляції нижче 5%.

Довідка Finance.ua:

  • за прогнозом міжгалузевої асоціації «Укртеплокомуненерго», зростання ціни на газ, що постачається за угодами між підприємствами теплокомуненерго (ТКЕ) та компанією «Нафтогаз Трейдинг», може призвести до підвищення тарифів на теплову енергію для населення на 15−70%.
  • Міністерство енергетики спільно з НКРЕКП та учасниками ринку опрацьовує варіанти підвищення тарифів на електричну енергію.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас