Українців перевели на електронні трудові: чи можна вийти на пенсію пізніше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців перевели на електронні трудові: чи можна вийти на пенсію пізніше

Особисті фінанси
1508
Після введення електронних трудових книжок пенсії за віком призначають автоматично, без звернення до Пенсійного фонду України (ПФУ). Тому звертатися в ПФУ доведеться вже тим, хто хоче продовжити роботу після досягнення пенсійного віку.
Тобто працювати на пенсії можна, але для цього в більшості випадків потрібно подати заяву. Причому, якщо ваші дані вже потрапили до електронного реєстру, зробити це потрібно до «години ікс», нагадали у Фонді.
До речі, у телеграм-каналі Finance.ua ми пишемо про зарплати, пенсії та інші види соцдопомоги. Там же навчаємо не платити зайвого. Не забудьте підписатися! 🤫
Що про це кажуть у ПФУ? Громадянин має право самостійно обрати, коли призначати пенсію за віком — відразу після досягнення пенсійного віку чи відстрочити час її призначення і таким чином підвищити розмір пенсії. Для відстрочення особа має повідомити в Пенсійний фонд України про свій вибір до досягнення пенсійного віку… Якщо ж людина не повідомила про свій вибір щодо часу призначення пенсії і в Реєстрі застрахованих осіб наявна інформація про страховий стаж, то пенсія призначається автоматично з наступного дня за днем досягнення пенсійного віку.
Виняток — ті, чиї дані ще не внесли до електронного реєстру.
«Якщо людина продовжила працювати або якщо паперова трудова книжка не надавалася для оцифровування і протягом трьох місяців з дня досягнення пенсійного віку її також не надано, то вважається, що людина виявила бажання вийти на пенсію пізніше», — додали в Пенсійному фонді.

Як накопичити собі на пенсію 👛

Нагадаємо, процес оцифрування трудових книжок буде здійснюватися протягом п’яти років. За цей час в електронний Реєстр застрахованих осіб мають перенести всі дані, навіть старі.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас