Підрахували економічні втрати від тимчасової окупації Росією Криму (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підрахували економічні втрати від тимчасової окупації Росією Криму (дослідження)

Казна та Політика
574
Економічні втрати від тимчасової окупації Російською Федерацією Кримського півострова склали $ 135 млрд, свідчить дослідження Центру економічної стратегії, зроблене на замовлення представництва президента України в Автономній Республіці Крим.
«Першу офіційну оцінку Міністерство юстиції зробило навесні 2014 року, тоді вони нарахували 1,2 трильйона грн. За тодішнім курсом це трохи більше $ 100 млрд», — сказав старший економіст Центру економічної стратегії Дмитро Горюнов.
Згідно з нинішнім дослідженням, $ 135 млрд — це прямі втрати активів, в які входить вартість землі на Кримському півострові ($ 3 млрд) і доведених покладів корисних копалин ($ 52,3 млрд) у вигляді природного газу і сирої нафти, втрати житлової нерухомості населенням ($ 42,7 млрд), втрати приватних компаній ($ 18,4 млрд) і банків ($ 2,7 млрд), втрати держави ($ 14 млрд) і місцевих громад ($ 1,7 млрд).
Зазначається, що в оцінку Центру економічної стратегії не включені макроекономічні наслідки тимчасової окупації Кримського півострова, адже їх неможливо відокремити від впливу загального комплексу агресивних дій РФ стосовно України. Таким чином, це лише мінімальна доведена оцінка економічних втрат України.
  • Згідно з дослідженням, ціна землі сільськогосподарського призначення в Криму може бути оцінена в $ 4 тис. за гектар, а загальна вартість 755 тис. га посівних площ становить близько $ 3 млрд.
  • Також українці могли втратити майже 935 тис. квартир, що дорівнює 49 млн квадратних метрів, що на момент окупації становить майже $ 43 млрд. Зазначається, що відтоді ціни на житло зросли. Протягом першого року після окупації, в доларовому вимірі житло подорожчало на 50%, а в наступні п’ять років — ще на 12%.
  • Крім того, приватні власники активів у Криму, у яких налічувалося 20 тис. підприємств, втратили активи на суму $ 18,5 млрд. Серед втрачених галузей — генерація і розподіл електроенергії, розподіл газу, переробна промисловість, а також будівництво, частина рекреаційного комплексу, інші види послуг.
  • Серед іншого, активи державних компаній, зареєстрованих безпосередньо в Криму до тимчасової окупації, станом на початок 2014 року становили $ 2,7 млрд.
Серед найбільших — енергетичні компанії «Чорноморнафтогаз» і Феодосійське підприємство із забезпечення нафтопродуктами, об’єкти транспортної інфраструктури (морські торговельні та рибні порти). Особливістю регіону є наявність також великих державних оздоровчих установ та аграрних/харчових підприємств (наприклад, державними були «Масандра», «Новий Світ», «Магарач», а також Сімферопольський і Севастопольський винні заводи).
Оцінка втрат необхідна, щоб компенсувати дані втрати через міжнародні суди, зобов’язавши Росію виплатити відповідні суми або заарештувавши активи суб’єктів, причетних до окупації, в Україні або навіть за кордоном.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас