Як чоловіку отримати оплачувану відпустку при народженні дитини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як чоловіку отримати оплачувану відпустку при народженні дитини

Особисті фінанси
731
У Міністерстві юстиції України розповіли, як чоловіку отримати 14 днів оплачуваного «декрету» при народженні дитини.
У квітні 2021 року було прийнято закон, яким надано відповідне право для чоловіків та інших членів сім’ї малюка. І нещодавно Уряд затвердив Порядок надання такої відпустки.
Про важливі новини та законодавчі нововведення, які так чи інакше повпливають на гаманці українців, ми пишемо у телеграм-каналі Finance_ukr. Приєднуйтесь! 🤫
До числа осіб, які мають право на таку відпустку, належать:
  • чоловік, дружина якого народила дитину;
  • батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;
  • баба або дід, або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).
Скористатися додатковою оплачуваною 14-денною відпусткою можна впродовж 3 місяців з дня народження дитини.
Також у Порядку наведено визначення термінів, які слід вживати при наданні такої відпустки («одинока мати», «одинокий батько», «інший повнолітній родич дитини») та визначено перелік необхідних документів для кожної категорії осіб.
Так, для підтвердження статусу «одинокого батька» такі особи додають свідоцтво про смерть матері дитини або рішення суду про позбавлення її батьківських прав, визнання безвісно відсутньою чи оголошення померлою.
Для підтвердження статусу «одинокої матері» такі особи також додають копію витягу з Книги реєстрації народжень (якщо немає свідоцтва про народження дитини, в якому відомості про батька дитини внесені в установленому порядку за вказівкою матері) або свідоцтво про смерть батька дитини чи рішення суду про позбавлення його батьківських прав, визнання безвісно відсутнім чи оголошення померлим.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас