Декретна відпустка для чоловіків: як це працює в інших країнах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Декретна відпустка для чоловіків: як це працює в інших країнах

Особисті фінанси
694
Верховна Рада зробила важливий крок у боротьбі за рівноправність і проти гендерних стереотипів – ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері і батька на догляд за дитиною».
Після того, як він набуде чинності, чоловіки в Україні зможуть брати декретну відпустку.
Новий закон в Україні: чоловіки зможуть брати двотижневу відпустку для догляду за дитиною:
  • в українському законодавстві і раніше була прописана можливість для чоловіка взяти відпустку для догляду за дитиною. Однак її могли надати тільки за наявності довідки з місця роботи матері про те, що вона вийшла на роботу до закінчення декрету і їй більше не платять допомогу;
  • тепер чоловік, дружина якого народила дитину (пара не обов’язково має бути в зареєстрованому шлюбі), може взяти 14-денну відпустку за рахунок роботодавця. Право на таку саму відпустку є у будь-якого повнолітнього родича, який доглядає за дитиною.
Польща:
  • чоловік також на два тижні може взяти «батьківську відпустку». Згідно з Трудовим кодексом, право на це має батько, який виховує біологічну або усиновлену дитину.
Швеція та Норвегія:
  • у Швеції діють «батьківські квоти»: з 480 днів загальної декретної відпустки 60 днів зобов’язаний взяти батько дитини. Якщо чоловік в декрет не піде, сім’ї не будуть проводити виплати;
  • у Норвегії декретна відпустка триває 49 або 59 тижнів, від її тривалості залежить розмір виплат на дитину. Батьки дитини повинні обов’язково взяти по 10 тижнів відпустки, решту часу – розподілити між собою в будь-яких пропорціях.
Німеччина, Іспанія та Франція:
  • у Німеччині і батько, і мати дитини можуть брати декретну відпустку. Протягом року їм виплачують допомогу для догляду за дитиною, її розмір зазвичай складає 65-67% від зарплати, а якщо відпустку беруть обоє батьків, то виплати продовжують на два місяці;
  • в Іспанії в 2019 році був ухвалений закон, згідно з яким тривалість відпустки для догляду за дитиною для татусів поетапно збільшували. З січня цього року чоловік має йти в обов’язкову відпустку на 6 тижнів зі 100% збереженням зарплати. Також кожен з батьків отримує право на 10 тижнів відпустки на догляд за дитиною до досягнення нею однорічного віку;
  • у Франції нещодавно збільшили декретну відпустку для чоловіків з 14 до 28 днів, при цьому 7 днів потрібно брати обов’язково.
Велика Британія:
  • «батьківську відпустку» на два тижні можуть взяти тільки наймані працівники – в період між народженням дитини і 56 днем її життя.
Японія та Південна Корея:
  • в Японії батько дитини може взяти річну відпустку (52 тижні) після її народження;
  • на 53 тижні декретної відпустки можуть розраховувати чоловіки в Південній Кореї. Перші три місяці їм платять 80% зарплати, далі – 50%.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Слово і Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас