НБУ каратиме банки за порушення прав споживачів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ каратиме банки за порушення прав споживачів

Казна та Політика
387
Національний банк передбачив для банків заходи впливу за порушення законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг.
Про це повідомляється на сайті НБУ.
Про всі банківські новації ми також розповідаємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі останніх новин.
«Національний банк України передбачив у своєму нормативно-правовому акті заходи впливу до банків за порушення законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг, зокрема вимог щодо етичної поведінки під час врегулювання простроченої заборгованості. Потреба у змінах виникла у зв’язку з ухваленням Закону України від 19.03.2021 № 1349-ІХ „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості“», — сказано в повідомленні.
Як пояснює регулятор, цей Закон передбачив нові заходи впливу до кредитодавців та колекторських компаній за порушення прав споживачів під час врегулювання простроченої заборгованості.
Як Нацбанк каратиме порушників:
  • письмовим застереженням або штрафними санкціями;
  • штрафні санкції можуть коливатися в розмірі від 300 до 8 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян залежно від виду порушення.
Ця постанова набирає чинності з 14 липня 2021 року — одночасно з уведенням в дію Закону України № 1349-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості».

Довідка Finance.ua:

  • Уже 14 липня закон «Про врегулювання простроченої заборгованості» набирає чинності в повному обсязі. Зокрема, кредитор і колектор повинні будуть подавати в НБУ інформацію про укладення договору та залучених осіб.
  • Раніше Національний банк визначив порядок нагляду за додержанням учасниками ринку небанківських фінансових послуг законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг та вимог законодавства про рекламу.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас