Європейський парламент схвалив оновлену програму Connecting Europe Facility на 30 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейський парламент схвалив оновлену програму Connecting Europe Facility на 30 млрд євро

Світ
300
Європейський парламент (ЄП) ухвалив оновлену програму Connecting Europe Facility (CEF) для інвестицій в транспортну інфраструктуру, виділивши більше коштів на транспортні, цифрові і енергетичні проєкти на період 2021-2027 років.
Про це повідомляє пресслужба парламенту.
Вартість оновленої програми Connecting Europe Facility, узгодженої між ЄП і Радою ЄС в березні, становить 30 млрд євро. Вона охоплює період з 2021 по 2027 рік і фінансуватиме проєкти в галузі транспорту, енергетики і цифрових технологій.
В повідомленні вказано, що це забезпечить своєчасне завершення важливих транс’європейських проектів, таких як Rail Baltica, інфраструктури зарядки альтернативних видів палива та розгортання покриття 5G на важливих транспортних магістралях, до 2030 року.
Депутати ЄП змогли домовитися про те, що 60% коштів CEF піде на проекти, які допоможуть досягти кліматичних цілей ЄС.
Програма побудована на трьох основних напрямках: близько 23 млрд євро виділяються на транспортні проекти, 5 млрд євро – на енергетичні проекти і 2 млрд євро – на цифрові проекти. Близько 10 млрд євро, призначених для транскордонних транспортних проектів, надійдуть з фондів єдності і допоможуть країнам ЄС налагодити транспортні зв’язки, які вже визначені як необхідні. Ще 1,4 млрд євро будуть виділені на прискорення завершення великих транскордонних залізничних проектів, які будуть обрані Єврокомісією на конкурсній основі.
У цифровому секторі CEF підтримуватиме розробку проектів, що становлять спільний інтерес, таких як безпечні і надійні цифрові мережі з високою пропускною здатністю і системи 5G, а також оцифровку транспортних і енергетичних мереж.
Парламент також затвердив нові правила для Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T), узгоджені з Радою ЄС, які спрощують процедури авторизації для проектів TEN-T, щоб полегшити їх завершення.
Модернізований механізм Connecting Europe стане чинним після публікації нових правил в Офіційному журналі ЄС. Вони будуть застосовуватися заднім числом з 1 січня 2021 року. У держав-членів буде два роки на підготовку до впровадження правил оптимізації TEN-T
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас