Мінекономіки прогнозує близько 4% зростання економіки України цього року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки прогнозує близько 4% зростання економіки України цього року

Казна та Політика
202
У Міністерстві економіки прогнозують близько 4% росту економіки у 2020 році з інфляцією до 8%.
Про це повідомив перший віце-прем’єр — міністр економіки України Олексій Любченко під час свого виступу на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Міжнародна політика».
Він зазначив, що для України цей і наступний роки будуть роками відновлювального зростання.
«Ми прогнозуємо близько 4% росту економіки, реальної економіки у цьому році. Інфляція залишиться у межах прогнозованих тенденцій — до 8%, буде збережено цінову та валютно-курсову стабільність», — сказав голова Мінекономіки.
Любченко зауважив, що з початку 2020 року українська економіка опинилась у новій системі координат, пов’язаних із глобальною пандемією COVID-19.
«Якщо мова йде про стратегічну перспективу до 2030 року, наше завдання — структурна модернізація економіки, яка заснована на інноваціях та технологіях, адаптивна до потреб глобальних конкурентних викликів», — підкреслив Любченко.
Він наголосив, що драйвером на наступні роки для України є інвестиції в фундаментальну науку та людський капітал. «Це цифровізація. Цифровізація різних секторів економіки і, ще раз наголошую, інвестиції у людський капітал», — зазначив міністр.
Також урядовець торкнувся теми Експортної стратегії України.
«Уже зараз, у найближчій перспективі можна побачити виклики, не відреагувавши на які, Україна залишиться за межею нових економічних інтеграційних процесів. Я маю на увазі центрально-європейську інтеграцію, в яку залучені Польща, Румунія, Чехія, Словаччина, Хорватія та доєдналися також країни Балтії. Україна ще мало долучена до цього процесу, але з точки зору і економічних перспектив, і безпекового контексту, з точки зору інвестицій — це новий перспективний проект. Ми повинні повернутися і до Чорноморського об’єднання, і до „Люблінського трикутника“ — особливо розширити цей формат у сфері економіки, інфраструктурних проектів та багато інших речей», — наголосив Любченко.
Міністр зазначив, що від того, чи знайде Україна місце для себе в цих нових інтеграційних об’єднаннях, буде залежати перспектива держави.
«Якщо ми хочемо бути інтегрованими у світові економічні процеси, ми повинні мати тісні стосунки і у напрямку Сходу, і у напрямку Заходу. Перебуваючи на перетині кількох транзитних коридорів, Україна має стати ефективним, швидким та найдешевшим інфраструктурним хабом для обслуговування глобальних торговельних і виробничих операцій. І це також завдання для нової Експортної стратегії України. У чинну Стратегію було закладено дві фундаментальні цілі – створення Експортно-кредитного агентства (ЕКА) та Офісу з просування експорту», — розповів Любченко.
Також, «у контексті економічної безпеки та зовнішніх викликів» він наголосив на «своєчасності та важливості законопроекту про деолігархізацію».
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас