Газпром пояснив відмову бронювати додаткову прокачку через Україну і Польщу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром пояснив відмову бронювати додаткову прокачку через Україну і Польщу

Енергетика
3044
Газпром не купував транзитні потужності на рік вперед, оскільки ринок надає можливість гнучко бронювати на короткий термін.
Про це сказано в заяві компанії.
«Газпром не брав участь в аукціоні 5 липня 2021 року на річні газотранспортні потужності у Східній і Центральній Європі, беручи до уваги забезпеченість газотранспортними потужностями під поточні зобов’язання компанії і можливості їх гнучкого додаткового бронювання на наступних, в тому числі короткострокових, аукціонах», — прокоментували в російській компанії підсумки аукціонів.
Нагадаємо, 5 липня в Європі пройшли аукціони бронювання на газотранспортні потужності на найближчий і наступні роки («газовий рік» починається 1 жовтня).
Аукціон на додаткові «тверді» газотранспортні потужності з прокачування газу через Україну (9,8 млн кубометрів на добу) проводився на додаток до бронювання на основі довгострокового контракту (40 млрд кубометрів на рік — або 109 млн кубометрів на добу).
Польський газотранспортний оператор Gas System виставив потужності газопроводу Ямал-Європа у 79 млн кубометрів на добу.
Запропонована на обох аукціонах потужність залишилася незатребуваною. І хоча вантажовідправники можуть забронювати потужність на квартальних і щомісячних аукціонах, нова частка невизначеності відразу відбилася на цінах.
Лібералізація європейського газового ринку привела до відмови від довгострокових договорів на транзит. Їх замінило прозоре аукціонне бронювання — щоб виключити зайві витрати за бронювання надлишкових потужностей з ціни газу. В результаті вантажовідправники вільні бронювати тільки той обсяг потужностей, який їм потрібен, і на той час, коли буде необхідно.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас