Половина всіх сукупних витрат домогосподарств Донецької області припадає на харчування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Половина всіх сукупних витрат домогосподарств Донецької області припадає на харчування

Особисті фінанси
178
За даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств, яке проводиться органами державної статистики України за міжнародною методологією, у 2020 році середньомісячні сукупні витрати одного домогосподарства Донецької області (без урахування частини тимчасово окупованої території) склали 8663 грн.
Половина всіх сукупних витрат припадала на харчування. У середньому за 2020 рік питома вага витрат на продукти харчування та безалкогольні напої склала 49,8%.
У сукупних витратах домогосподарств регіону на харчування (включаючи харчування поза домом) найбільшою була частка м’яса та м’ясопродуктів – 27,8%. Питома вага хліба і хлібопродуктів склала 14,0%, молочних продуктів – 11,5%, овочів (включаючи картоплю) – 10,7%, рослинної олії та інших жирів – 6,8%, солодощів (цукор, джем, мед, сироп, шоколад і кондитерські вироби) – 6,2%, фруктів – 6,1%, безалкогольних напоїв – 5,8%, риби і рибопродуктів – 5,6%, яєць – 2,1%, харчування поза домом – 1,7%, інших продуктів харчування – також 1,7%.
Друга за величиною після продуктів харчування стаття витрат домогосподарств – оплата житла, води, електроенергії, газу та інших видів палива, яка в 2020 році склала 14,6% всіх сукупних витрат.
Питома вага витрат домогосподарств області на алкогольні напої та тютюнові вироби склала 4,8%, зв’язок – 3,8%, одяг та взуття – 3,7%, охорону здоров’я – 3,4%, транспорт – 2,6%, предмети домашнього вжитку, побутову техніку та поточне утримання житла – 1,8%, відпочинок та культуру – також 1,8%, ресторани та готелі – 1,2%, освіту – 0,7%.
На інші споживчі витрати припадало 2,5%, частка неспоживацьких витрат (допомога родичам та іншим особам, купівля акцій, нерухомості, будівництво, капремонт, вклади в банки та інші витрати) склала 9,3%. Внаслідок зміни споживчих пріоритетів населення в умовах карантину, введеного через пандемію коронавірусної інфекції, в 2020 році знизилася в порівнянні з попереднім роком частка витрат на ресторани і готелі, транспорт, одяг і взуття, а більше, ніж в 2019 році, витрачалося на охорону здоров’я і зв’язок.
Величина і структура витрат залежать від складу домогосподарств (наявність працюючих, дітей, пенсіонерів), а найбільше – від рівня доходів (сукупних ресурсів).
Основним джерелом доходів населення області була і залишається заробітна плата, її питома вага в сукупних ресурсах у 2020 році склала 59,4%. На пенсії припадало 27,3% усіх ресурсів.
За рахунок пільг, субсидій, державної допомоги та компенсаційних виплат у готівковій формі було отримано 2,2% усіх сукупних ресурсів домогосподарств області, у безготівковій формі – 0,6%. Питома вага доходів від підприємницької діяльності та самозайнятості в 2020 році склала 2,8%. Деякі домогосподарства отримували також доходи від продажу сільськогосподарської продукції, у вигляді допомоги родичів, стипендій, аліментів та інших джерел.
За матеріалами:
ГУСДО
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас