В Україні створять Нацкомісію з питань захисту критичної інфраструктури — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні створять Нацкомісію з питань захисту критичної інфраструктури

Казна та Політика
159
Верховна Рада планує створити Реєстр об’єктів критичної інфраструктури та Національну комісію з питань захисту критичної інфраструктури.
Це передбачено в ухваленому у першому читанні проєкті закону «Про критичну інфраструктуру» (№ 5219), який підтримали на позачерговому засіданні парламенту 318 народних депутатів.
«Проєктом пропонується врегулювати правові відносини, пов’язані з функціонуванням та захистом критичної інфраструктури. Цей законопроєкт має стати складовою законодавства України у сфері національної безпеки», — йдеться у пояснювальній записці.
У проєкті закону також передбачається внесення змін до низки законів України з метою формування правової бази для впровадження комплексного правового інституту та визначення повноважень секторальних регуляторів у цій сфері.
Зокрема, на законодавчому рівні пропонується визначити низку понять. Це: «безпека критичної інфраструктури», «життєво важливі функції», «захист критичної інфраструктури», «категорія критичності (критерії) об’єкта критичної інфраструктури», «кризова ситуація», «критична інфраструктура», «національна система захисту критичної інфраструктури», «несанкціоноване втручання», «реєстр об’єктів критичної інфраструктури» тощо.
Законопроєктом пропонується визначити засади державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури та встановити мету державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури, якою є забезпечення безпеки об’єктів критичної інфраструктури, запобігання проявам несанкціонованого втручання в їх функціонування, прогнозування та запобігання кризовим ситуаціям на об’єктах критичної інфраструктури.
Проєкт визначає основні принципи функціонування національної системи захисту критичної інфраструктури та рівні управління національною системою захисту критичної інфраструктури.
Передбачається, що віднесення об’єктів до критичної інфраструктури здійснюється за сукупністю критеріїв, що визначають їх.
Законопроєктом визначаються життєво важливі функції, порушення яких призводить до негативних наслідків для національної безпеки.
Для цілей узгодження дій суб’єктів національної системи захисту критичної інфраструктури пропонується сформувати та запровадити Реєстр об’єктів критичної інфраструктури.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас