Онлайн-кредити під 1500% «річних»: СБУ викрила схему вимагання грошей за неіснуючими кредитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Онлайн-кредити під 1500% «річних»: СБУ викрила схему вимагання грошей за неіснуючими кредитами

Кримінал
459
Кіберфахівці СБУ заявили про викриття злочинної схеми із вимагання грошей у громадян через незаконне оформлення на них онлайн-кредитів. Від діяльності псевдоколекторів постраждали понад 60 тисяч людей.
Про це повідомляє пресслужба СБУ.
«Схему організували власники двох столичних кредитно-фінансових установ. Використовуючи бази даних своїх клієнтів, ділки оформлювали на громадян вигадані онлайн-кредити, потім створювали штучну заборгованість і вимагали її повернення. Розмір „річних“ становив понад 1500%», — йдеться у повідомленні.
За словами правоохоронців, у разі несплати грошей зловмисники погрожували потерпілим насильством і фізичною розправою. Для цього вони залучили понад 50 так званих «телефонних колекторів», які телефонували «боржникам» і чинили на них психологічний тиск.
Для того щоб легалізувати свою діяльність, учасники схеми скеровували до банківських установ і контролюючих органів фальшиву звітність щодо сформованої заборгованості і пені.
Правоохоронці провели обшуки в офісних приміщеннях, де виявили обладнання і програмне забезпечення, яке зловмисники використовували для анонімізації телефонних номерів під час дзвінків з погрозами, майже 50 одиниць комп’ютерної техніки, яку учасники оборудки використовували для адміністрування бази жертв схеми та обліку псевдоборгів, а також документальні матеріали із доказами незаконної діяльності.
За матеріалами слідства відкрито кримінальні провадження за ч. 1 ст. 189 та ч. 1 ст. 200 Кримінального кодексу України. Слідчі дії у справі тривають.
Викриття і блокування схеми проводили спільно співробітники Головного управління СБУ у Києві та Київській області за процесуального керівництва Святошинської окружної прокуратури Києва.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас