У НБУ розповіли, чи планують збільшувати присутність на валютному ринку у разі ревальвації гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ розповіли, чи планують збільшувати присутність на валютному ринку у разі ревальвації гривні

Валюта
641
НБУ не планує валютні інтервенції наперед, ключовим фактором присутності або неприсутності на валютному ринку є амплітуда та швидкість зміни валютного курсу у будь-який бік протягом дня.
Про це на прес-брифінгу заявив заступник голови НБУ Юрій Гелетій, відповідаючи на питання журналістів.
«До 80% пропозиція валюти формується галузями, це гірничо-металургійний комплекс та аграрно-промисловий комплекси, остання галузь має виражені сезонні цикли навесні та восени. Також пропозиція валюти збільшується в періоди сплати квартальних податків — це другий місяць кварталу. Сезонні аспекти попиту на валюту також корелюються з інтенсивністю бюджетних видатків, які зазвичай нарощуються до кінця року. У поточному році певний вплив на стан валютного ринку мали окремі бюджетні видатки у квітні – травні, у тому числі пов’язані з закупівлею вакцин», — сказав Гелетій, відповідаючи на питання, чи мають сезонні фактори визначальний вплив на валютному ринку.
За його словами, упродовж останніх років «ці сезонні паттерни були актуальними».
«Утім, інколи несезонні чинники також можуть істотно нівелювати вплив сезонних. До таких, зокрема, належать захід і вихід нерезидентів в ОВДП чи з ОВДП. Наприклад, у квітні, у період загострення конфлікту з нашим північним сусідом, нерезиденти продавали ОВДП і купували великі обсяги валюти, нівелювавши вплив сезонного збільшення продажу валюти з боку компаній і АПК», — додав заступник голови НБУ.
Водночас на питання, чи планує НБУ збільшувати свою присутність на валютному ринку у разі подальшої ревальвації гривні, Гелетій відповів:
«Ми не плануємо валютні інтервенції наперед, це неможливо. Ключовим фактором присутності або неприсутності на валютному ринку є амплітуда та швидкість зміни валютного курсу у будь-який бік протягом дня. З початку червня, з активізацією попиту інвесторів-нерезидентів в ОВДП, значно збільшилась пропозиція іноземної валюти і курс став досить швидко ревальвувати. Саме для згладжування надмірних коливань НБУ купував валюту на міжбанківському ринку».
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас