Які галузі найбільше кредитувалися у 2010-2019 (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які галузі найбільше кредитувалися у 2010-2019 (інфографіка)

Особисті фінанси
321
Найбільше кредитів від українських банків отримали підприємства оптової, роздрібної торгівлі, електроенергетики, харчової промисловості та сільського господарства.
Про це свідчить авторське дослідження фінансового аналітика компанії YouControl Романа Корнилюка — «Секторальні економічні тренди останнього десятиліття».
Це цілком логічно, адже усі ці сектори економіки водночас очолюють ренкінг за доходами, зберігаючи позиції або демонструючи динаміку росту впродовж останнього десятиліття.
Про важливі новини та поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, ми пишемо у телеграм-каналі Finance_ukr. Приєднуйтесь! 🤫
Дещо нижче за свої ж місця у рейтингу за сукупною виручкою отримали компанії зі сфери транспорту і логістики (№ 8 за кредитами, № 5 за доходами) та металургії (№ 9 за кредитами, № 7 за доходами). Гіпотетично це може пояснюватись вищим рівнем тінізації у транспортній галузі, а також високим рівнем невиплат за позиками у секторі металургії з боку пов’язаних із банками-кредиторами фінансово-промислових груп.
Найбільші боржники. Для відображення рівня непрацюючих кредитів аналітики відібрали ТОП-20 секторів економіки, підприємствам яких банки надали 94% усіх корпоративних кредитів.
Які галузі найбільше кредитувалися у 2010-2019 (інфографіка)
З’ясувалося, що понад 50% непрацюючих кредитів від усіх отриманих від банків позик зосереджено у таких важливих для економіки секторах як:
  • машинобудування (75%);
  • хімічна промисловість (74%);
  • будівництво (61%);
  • металургія (52%).
«Це можна розглядати як ще один доказ неспроможності олігархічної системи забезпечити стійкий розвиток економіки. Олігархи скаржаться на відсутність доступного кредитування, при цьому не хочуть повертати банкам старі борги», — зазначає автор доослідження.
Підприємства роздрібної торгівлі (83,4%) мають надзвичайно високий рівень непрацюючих кредитів, тоді як оптовики (34,5%) не віддали банкам лише третину кредитів. Високий рівень неповернення по кредитам у секторах ритейлу, оренди та лізингу лише частково пояснюються ризиковістю даного бізнесу. Раніше, доволі часто, компанії з такими КВЕД були включені в ланцюжки схем пов’язаного кредитування, вимивання коштів із держбанків та зловживань у сфері фінмоніторингу, оскільки процедура їх створення і ліквідації суттєво простіша, ніж у інших галузях.
Які галузі найбільше кредитувалися у 2010-2019 (інфографіка)
Надійні позичальники. Компанії на «нових» висококонкурентних ринках у сфері IT, агросектору, готельно-ресторанного бізнесу, автотрейдингу чи транспорту, які розвинулись практично з нуля за роки незалежності, демонструють значно нижчі рівні прострочення за кредитами.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас