Українці - платять, а облгази - ні: борг газзбутів наближається до 10 мільярдів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці - платять, а облгази - ні: борг газзбутів наближається до 10 мільярдів

Енергетика
982
Облгази, попри відтермінування оплати, збільшили прострочену заборгованість перед Оператором ГТС України за газ для власних виробничо-технологічних витрат, за лютий сплативши менше 1,3% від нарахованої суми.
Про це Finance.ua повідомили в пресслужбі ТОВ «Оператор ГТС України».
Незабаром сума до сплати для облгазів сягне 10 млрд грн. При цьому українці справно сплачують тариф на розподіл облгазам обсягом приблизно 2 млрд грн щомісяця.
«29 травня закінчилася дія 90-денної відстрочки платежів згідно з постановою регулятора № 235 (для обл- та міськгазів) за утворені негативні небаланси в лютому 2021 року. Облгази мали розрахуватися з Оператором ГТС України за газ, що відібрали з магістральних газогонів для власних виробничо-технологічних витрат (ВТВ), за 12 днів лютого (з дати дії постанови) в розмірі 1,5 млрд грн. Але рівень розрахування становить менше 1,3%», — зазначають у компанії.
Там кажуть, що така динаміка викликає обґрунтовані сумніви щодо погашення аналогічної заборгованості за березень, строк якої наступає в червні 2021 року.
Борг. Наразі облгази мають сплатити Оператору майже 10 млрд грн за газ для ВТВ. Із них:
  • 5,1 млрд грн — це вже прострокована заборгованість;
  • 4,8 млрд грн — це нарахування з відстрочкою до сплати в червні.
У лютому та березні 2021 року рівень відборів газу облгазами на власні виробничі потреби збільшився у сім разів у порівнянні з січнем. Всього за два місяці, коли діяла відстрочка платежів, облгази відібрали з ГТС понад 1 млрд кубометрів газу для ВТВ.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас