Міжбанк: долар і євро обвалюються — що буде далі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: долар і євро обвалюються — що буде далі

Валюта
15168
Цей четвер швидше за все буде найцікавішим і інтригуючим днем на валютному ринку цього тижня. Основне питання, як поведе себе Нацбанк найближчим часом. Вчорашня активна перевага пропозиції над попитом на міжбанку неминуче призвела б до значного зміцнення гривні з рівнем котирувань нижче психологічного рівня в 27,30 гривень за долар. Але Нацбанк не витримав і після двомісячної перерви вийшов на торги з інтервенціями з викупу надлишків долара. Вийшов в перший раз по 27,32 гривень і простояв дуже довго з цим котируванням, а під кінець сесії вийшов ще раз рівнем викупу 27,31.
І хоча в перший захід Нацбанк купив всього $ 20 млн, а в другий, за нашими даними, ще менше. Основне для ринку те, що регулятор дав сигнал і банкам, і клієнтам — він не готовий до більш істотного зміцнення гривні. Це призведе до того, що частина клієнтів почне поступово скуповувати валюту, розуміючи, що «дно» по курсу близько.
Елемент інтриги щодо подальшого курсоутворення посилюється і позавчорашніми і вчорашніми погашеннями значного обсягу ОВДП у гривні і в доларі. Від того, що будуть робити з цими ресурсами інвестори, які отримали їх, а також від подальшої поведінки Нацбанку і поведінки великих покупців і продавців — і буде залежати тренд по курсу на найближчий час. Крім цього, додатковий попит на валюту сформують і «дочки» іноземних компаній, у яких почався сезон виплати дивідендів. Але ключовим «дзвіночком» для всіх сьогодні звісно ж будуть подальші дії Нацбанку.
Якщо продовжить викуповувати долар, значить, регулятор «не готовий» до істотного зміцнення гривні найближчим часом і утримує долар від просідання на міжбанку.
Якщо ж перестане і при цьому попит на валюту залишиться низьким — значить, поки все ж чиновники не проти поступового зміцнення позицій нацвалюти. Тим більше, що показники інфляції в країні зашкалюють і явно перевищать орієнтир НБУ. Тому регулятору треба хоча якось знизити їх за рахунок валюти, яка дешевшає, що позначиться на цінах на імпорт. Тож питання курсоутворення найближчим часом — це питання стратегічне.
За нашим прогнозом, Нацбанк продовжить періодично виходити на торги з викупом надлишку долара, що не дасть котируванням швидко просідати. Але суми його покупок будуть незначними, щоб все ж не ламати загальний курсовий тренд на міжбанку. Вигідне зміцнення гривні і тим великим «дочкам» іноземних компаній і банків, хто повинен за рішенням акціонерів виплатити значні суми дивідендів з прибутку за минулі роки.
На їх обсягах це економить їм непогані суми і вони періодично будуть купувати валюту невеликими порціями. Більше того, частина банків -«дочок» іноземних банківських груп навмисне вчора поширили інформацію в ЗМІ і своїм колегам про продаж ними пристойних обсягів валюти, щоб ще більше зіграти на зміцнення гривні.
Тож найближчі дні на валютному ринку будуть надзвичайно насиченими з точки зору як поведінки самого НБУ, так і самих клієнтів, і банків. Дилерам і казначеям банків, спекулянтам і фінансовим директорам великих клієнтів — явно буде ненудно.
Котирування міжбанку, за розрахунками Finance.ua у четвер будуть в межах: долар-коридор 27,20−27,42 грн, євро — коридор 33,10−33,45 грн.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть у межах:
  • Долар: коридор покупок і продажів 27,05−27,45 грн при спреді в обмінниках фінкомпаній в межах до 15−20 коп, а в касах банків до 15−25 коп.
  • Євро: у банках ширший коридор 33,00−33,55 грн при спреді до 25−30 коп, а в обмінниках фінкомпаній — в межах більш вузького коридору 33,10−33,45 грн при спреді до 20−25 копійок.
Курс долара на Міжбанку — графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США — 27,31 / 27,33
Євро-33,33/ 33,35
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас