Дві третини операцій у pos-терміналах – безконтактні - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дві третини операцій у pos-терміналах – безконтактні - НБУ

Фінтех і Картки
229
З початку 2021 року загальна кількість платіжних карток в Україні зросла на 3% до 75,3 млн шт. Із них більше половини (54,2%) використовувалися в березні 2021 року для здійснення видаткових операцій.
Про це свідчать дані Національного банку.
Кількість безконтактних карток, які використовували для здійснення операцій, з початку 2021 року зросла майже на 10% до 14,1 млн карток.
Майже кожна десята активна платіжна картка — токенізована. Їх кількість становить 4,2 млн штук. Це на 6% більше, ніж на початку року. Така популярність безконтактних та токенізованих карток зумовлена високим рівнем безпеки, швидкістю та зручністю операцій з їх використанням.
Відповідно лише третина операцій у торговельних pos-терміналах за сумою та за кількістю здійснювалася з фізичним зчитуванням даних із носія картки. Решта — дві третини операцій — це безконтактні операції (операції з безконтактною карткою або за допомогою смартфонів та інших гаджетів). Їх сума становила 119,0 млрд грн у першому кварталі 2021 року.
У цьому році продовжується стале розширення інфраструктури для безготівкових розрахунків. Кількість пунктів продажу, які приймають платіжні картки, з початку 2021 року зросла на 2% – до 333,5 тисяч.
Дві третини операцій у pos-терміналах – безконтактні - НБУ
Також майже 2% за перші три місяці цього року зросла мережа торговельних pos-терміналів в Україні – до 382 тис. Із них майже 87% торговельних платіжних терміналів забезпечують можливість здійснення безконтактної оплати. Кількість платіжних терміналів (контактних та безконтактних) у розрахунку на 1 млн постійного населення України станом на 01 квітня 2021 року становила 9,6 тис. шт. (рік тому на кінець першого кварталу — 8,3 тис. шт. на 1 млн населення).
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції щодо карток в Україні. Щоб допомогти вам з вибором картки онлайн, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам «пластик».

Подивитися варіанти 💳

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас