Доходи аграріїв зростуть на $2,5 мільярда завдяки супутниковим технологіям — Держкосмос — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доходи аграріїв зростуть на $2,5 мільярда завдяки супутниковим технологіям — Держкосмос

Казна та Політика
304
За оцінками Державного космічного агентства України (ДКАУ), використання космічних технологій, зокрема супутникового моніторингу, і вчасне реагування на кліматичні та інші виклики приноситимуть сільгоспвиробникам до 2,5 млрд доларів на рік.
У цьому учасників форуму «Україна 30. Земля» запевнив голова Державного космічного агентства Володимир Тафтай.
За його словами, аграрії – одні з найбільших у світі користувачів супутникових даних. Бо саме з космосу найкраще отримувати детальну інформацію (приміром, про найменшу ділянку поля), розуміти, що там вирощується, яка вологість ґрунту, метеорологічні умови тощо.
«Завдяки космічній навігації і супутниковому зв’язку можна з великою точністю вимірювати площу, форму поля й забезпечувати заходи з точного землеробства. Саме тому країни світу щороку витрачають більше 80 млрд доларів на реалізацію космічних проєктів. Найбільша частка цих витрат припадає на проєкти супутникового зв’язку, навігації й дистанційного зондування землі», — розповів Тафтай.
Впровадження цих проєктів в інтересах агросфери допомагає ухвалювати більш точні та обґрунтовані управлінські рішення, створювати високотехнологічні робочі місця, розвивати людський потенціал, провадити точне землеробство, раціонально використовувати землі, сприяти розвитку економіки і суспільства.
Посадовець зауважив, що Україна має потужні можливості для забезпечення аграріїв інформацією від космічних систем. Завдяки супутниковим засобам вже відзнято близько 50% території країни. За домовленістю між ДКАУ, Мінагрополітики й Держгеокадастром ці знімки використовуватимуть при формуванні Національної інфраструктури просторових даних.
Наразі, зазначив очільник Держкосмосу, більшість ресурсів, якими послуговується країна, іноземні. Та вже у грудні на орбіту виведуть перший вітчизняний супутник оптико-електронного спостереження Землі Січ-2−30 (розмір кадру 46,7 км). З появою власних супутникових ресурсів не доведеться витрачати кошти на закупівлі знімків у інших країн.
«Завершуємо підготовку Національної космічної програми на 2021−2025 роки, у рамках якої буде створено супутникову мережу — Січ-2−30 та 6 додаткових супутників більш високої роздільної здатності», — додав Тафтай.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас