НБУ створює Регуляторну пісочницю. Що це — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ створює Регуляторну пісочницю. Що це

Казна та Політика
1117
Минулого тижня НБУ, IFC та учасники фінринку обговорювали майбутнє української Регуляторної пісочниці. Регуляторна пісочниця або Sandbox — це спеціальний правовий режим роботи для фінансових компаній. У ньому можна протестувати новий сервіс чи продукт в обмеженому середовищі, не ризикуючи ненароком порушити якісь фінансові закони.
Про це повідомляє пресслужба Національного банку в Telegram-каналі.
«Фактично це безпечне тестове середовище, в якому fintech-компанії випробовують свої ідеї, продукти на обмеженому колі користувачів, збирають фідбек та вдосконалюють свій проєкт, або ж відмовляються від нього. Sandbox — ідеальне місце, щоб випробувати на життєздатність ідеї, на практиці зрозуміти, „полетить“ твоя інновація чи ні», — сказано в повідомленні.
Наприклад. Ви стартап, який розробляє революційний продукт з використанням хмарних технологій. Як дізнатися, чи буде він функціонувати у реальному житті? Прийти до Національного банку та отримати дозвіл на тестування у пісочниці.
Перша у світі Регуляторна пісочниця з’явилася відносно недавно. Це сталося у 2015 році у Великобританії. Відтоді вона стала найпопулярнішим форматом взаємодії фінансових регуляторів із fintech-компаніями.
НБУ планує запустити Регуляторну пісочницю у тестовому режимі до початку 2022 року, а повноцінний старт здійснити у другому півріччі 2022-го.
«Сьогодні створений концепт платформи та йде активна робота з внесення змін у законодавство, аби вона мала право працювати. Норми про створення на базі НБУ пісочниці включені до законопроєкту № 4364 про платіжні послуги», — наголошує регулятор.
Також відповідні зміни внесені до законопроєкту № 5065 про фінансові послуги та фінансові компанії, які створюють можливість фінкомпаніям, банкам, компаніям небанківського сектору та навіть фізичним особам-підприємцям подавати свої заявки до Регуляторної пісочниці НБУ.
Про всі банківські новації ми також розповідаємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі останніх новин.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас