Споживчі настрої українців покращилися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Споживчі настрої українців покращилися

Особисті фінанси
286
Індекс споживчих настроїв в Україні у квітні 2021 року склав 77,2 п., що на 9,4 п. вище, ніж у березні. Підвищення індикатора пов’язане зі значним зростанням економічних очікувань.
Про це свідчать дані щомісячного дослідження компанії Info Sapiens.
Індекс поточного становища (ІПС) суттєво не змінився і складає 60,0, що на 1,1 п. вище за показник березня. Складові цього індексу зазнали таких змін:
  • індекс поточного особистого матеріального становища (х1) склав 55,3, що на 0,6 п. вище від рівня цього індексу у березні;
  • індекс доцільності великих покупок (х5) зріс на 1,7 п. та встановився на позначці 64,8.
Індекс економічних очікувань (ІЕО) у квітні значно зріс та складає 88,6. Динаміка складових цього індексу виглядає так:
  • індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) складає 92,2, що на 13,0 п. вище за рівень цього показника у березні;
  • індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року (х3) складає 71,0, що на 10,5 п. вище за рівень цього показника у березні;
  • індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчих 5 років (х4) зріс на 21,0 п. порівняно з минулим місяцем та складає 102,5.
У квітні показник індексу очікуваної динаміки безробіття стабільний та складає 148,6. Індекс інфляційних очікувань дещо зменшився та складає 185,1.
Очікування українців щодо курсу гривні впродовж найближчих 3 місяців погіршилися: індекс девальваційних очікувань зріс на 10,9 п. та складає 145,3.
Споживчі настрої українців покращилися
«У квітні 2021 року динаміка індексу економічних очікувань набагато випередила динаміку індексу поточного становища. Індекси поточного матеріального становища та доцільності великих покупок не зазнали істотних змін, тоді як індекс очікуваних змін особистого доходу зріс на 13 в.п.» – коментують аналітики Info Sapiens.
Такий розрив у динаміці може свідчити про потенціал відновлення економіки після кризи.
«Позитивна тенденція споживчих настроїв відповідає тенденції покращення індексу ділових очікувань бізнесу, що його зафіксував Національний банк у своєму дослідженні у 1-му кварталі 2021 року (ріст на 8 в.п.). Водночас позитивна динаміка може бути частково пов’язана із зміною методу опитування: у квітні через карантинні обмеження опитування проводилось методом телефонного інтерв’ю, цей метод залучає більшу частку заможного населення порівняно з інтерв’ю віч-на-віч» – додали Info Sapiens.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас