Україна стала ще ближче до «промислового безвізу» — Мінекономіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна стала ще ближче до «промислового безвізу» — Мінекономіки

Казна та Політика
313
Згідно з першим звітом експертів місії ЄС українська законодавча база має високу відповідність із базою ЄС, цей етап є вагомим на шляху до укладання «промислового безвізу».
Про це повідомила пресслужба Мінекономіки.
У травні завершилася робота першої попередньої оціночної місії ЄС, за результатами якої представлено перший офіційний звіт. Він є основою для подальших дій щодо завершення транспозиції нормативних документів ЄС; уточнення перекладів та таблиць відповідності, а також аудиту роботи національної інфраструктури якості.
«Ми стали на ще один вагомий крок ближче до укладання «промислового безвізу». Перший звіт експертів місії ЄС з високою позитивною оцінкою щодо відповідності нашої нормативно-законодавчої бази до бази ЄС — це дійсно зелене світло до подальших важливих етапів.
Вперше за часи незалежності України ми рухаємось до цілі «промисловий безвіз» дуже впевнено, системно і планомірно. Вперше за багато років відбулася комплексна оцінка всіх документів, необхідних для укладання угоди", — прокоментував міністр економіки Ігор Петрашко.
Експерти оцінили рівень транспозиції кожного з 80 нормативних актів ЄС, впровадження яких буде потрібно для укладання угоди з «промислового безвізу». Було встановлено, що 67 документів належно застосували законодавчі акти ЄС, щодо 13 документів робота триває. Щодо 6 з них було надано проекти відповідних нормативних актів ЄС.
Експерти ЄС надали рекомендації щодо транспозиції документів ЄС, перекладу, підготовки таблиць відповідності тощо. Крім того, визначено блок питань, які необхідно врегулювати на стадії підготовки до укладання угод. Йдеться про визнання маркування СЕ, участь у системах RAPEX і ICSMS.
Також експерти дійшли висновку, що національна інфраструктура якості працює на основі норм і принципів ЄС. Відтепер відомство може розпочати оцінку роботи інституцій — наступний етап до укладання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції («промисловий безвіз»).
У найближчі тижні розпочнеться комплексний аудит роботи усіх інституцій в сфері технічного регулювання, додали у Мінекономіки.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас