Як вберегтися від фішингу: поради Кіберполіції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як вберегтися від фішингу: поради Кіберполіції

Особисті фінанси
706
Під час шопінгу на платформах оголошень є ризик постраждати не лише від недоброчесних продавців. Розповсюджені схеми шахраїв, коли вони видають себе за покупців.
Про це повідомили у пресслужбі Кіберполіції України.
Як обманюють українців? За одним зі сценаріїв, псевдопокупець може пропонувати перейти у месенджер для обговорення деталей і переконує оформити покупку, використовуючи доставку від платформи оголошень. Тоді ж надсилає посилання на нібито сформований бланк замовлення.

Найпопулярніші схеми карткових шахраїв, і як від них уберегтися

Продавцю потрібно лише ввести дані банківської картки для отримання грошей за товар. Однак за посиланням може «ховатися» фішинговий ресурс, який, як правило, дуже схожий на офіційний сайт майданчика оголошень. Замість одержання грошей, продавець передає дані банківської картки шахраю, а він вже розпоряджається ними на власний розсуд.
Щоб вберегтися від подібних схем, радять:
  • не переходити за підозрілими гіперпосиланнями;
  • для онлайн-шопінгу використовувати лише перевірені ресурси;
  • уважно перевіряти URL-адресу необхідного сайту, адже один зайвий символ може означати, що ви потрапили на фішинговий сайт;
  • нікому не повідомляти дані карти, паролі та інші дані, що можуть використовуватися для підтвердження платежів;
  • у разі купівлі на платформі оголошень, обговорювати деталі угоди лише в чаті цієї платформи і не переходити у месенджери.
Нагадаємо, через небувалу популярність онлайн-шопінгу збільшилася й активність онлайн-шахраїв. У 2020 році кіберзлочинцям вдалося вкрасти понад 252 мільйони гривень, а найпопулярнішим методом став обман продавців за допомогою сайтів-підробок.
До речі, в телеграм-каналі Finance.ua ми теж розповідаємо про новини зі світу грошей. Там ми вчимо економити і не платити зайвого. Тому не забудьте підписатися!
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас