Які пільги існують в Україні для одиноких матерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які пільги існують в Україні для одиноких матерів

Особисті фінанси
1228
«Одинокою матір’ю» є жінка, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері, а також інша жінка, яка виховує та утримує дитину сама.
Детальніше роз’яснюють фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області.
Для одиноких матерів передбачено такі пільги:
1). Гарантії у трудових відносинах:
  • забороняється без письмових пояснень відмовляти в прийнятті на роботу одинокої матері, а також знижувати їй заробітну плату;
  • заборонено встановлювати для одиноких матерів, що мають дітей до 14 років, випробувальний термін;
  • одиноким матерям надається право працювати неповний робочий день;
  • забороняється залучати одиноких матерів, які мають дітей до трьох років, до робіт у нічний час, до надурочних робіт, робіт у вихідні дні та направляти у відрядження;
  • одинокій матері щорічно надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10, а за наявності кількох дітей, 17 календарних днів, без урахування святкових і неробочих днів;
  • забороняється звільнення одиноких матерів, які мають на утриманні дитину до 14 років або дитину з інвалідністю з ініціативи роботодавця.
2). Одиноким матерям, які потребують поліпшення житлових умов, передбачається першочергове право отримання квартир та садибних (одноквартирних) будинків із житлового фонду соціального призначення.
3). Одинокі матері мають право на податкову знижку. Одинока мати та вдова мають право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу на суму податкової соціальної пільги, що дорівнює 150% суми пільги.
Зокрема передбачається, що допомога на дітей одиноким матерям надається у розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.
Варто зазначити, що одиноким матерям може призначатися і тимчасова державна грошова допомога.
Передбачається, що тимчасова допомога одиноким матерям, які мають дітей віком до 18 років, надається у розмірі, що дорівнює різниці між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї у розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 30% і більше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас