Українців автоматично переведуть на нові договори ЖКП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців автоматично переведуть на нові договори ЖКП

Особисті фінанси
5312
Президент підписав закон 1060-IX, який автоматично переведе жителів приватних і багатоквартирних будинків на індивідуальні договори з постачальниками комунальних послуг.
Виняток склали лише постачальники електроенергії та газу. Більше того, переведуть на такі договори, незалежно від того, чи є людина учасником ОСББ.
Іншими словами, документ передбачає укладення зі співвласниками будинків індивідуальних публічних договорів приєднання, якщо споживачі не визначилися щодо моделі договірних відносин з постачальниками (індивідуальний, колективний, договір з ОСББ як колективним споживачем).
Індивідуальний договір передбачає, що такі споживачі платитимуть за комуналку в такий спосіб:
  • тариф;
  • плата за обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем;
  • плата за абонентське обслуговування (встановлює водоканал);
  • внески на заміну і обслуговування загальнобудинкових лічильників.
При колективному договорі плата виконавцю складається тільки з плати за комунальну послугу, яка розраховується, виходячи з розміру тарифів та обсягу її споживання. Плата за абонентське обслуговування та обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку виконавцю не сплачуються.
З підписаного президентом документа випливає, що якщо квартирні прилади обліку показали менше, ніж загальнобудинкові лічильники, то різниця буде розкидатися на всі квартири у всіх багатоквартирних будинках, а не в деяких, як зараз, зазначив радник заступника голови КМДА з питань ЖКГ Олексій Тихонов.
Між іншим, споживачам також повернуть кошти, які заклали в тарифах постачальника на встановлення лічильників тепла, в разі самостійного встановлення приладів. Вводиться диференційована оплата за воду і тепло в залежності від того, хто несе витрати по обслуговуванню лічильника.
Як зазначив голова комітету з питань житлово-комунального господарства Громадської ради при КМДА Олег Попенко, логіка вибору постачальника послуг для громадян проста. Майже завжди буде один варіант, оскільки такі компанії є монополістами. А плата виконавцю комунальної послуги буде складатися з плати за послугу і плати за абонентське обслуговування.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас