Улітку газ для населення не подешевшає - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Улітку газ для населення не подешевшає - експерт

Енергетика
1000
Уряду потрібно визначити методику розрахунку цін і тарифів, створити внутрішній індикатор, який буде базовим для визначення ціни газу чи річного тарифу.
Це дасть змогу знизити вартість ресурсу для населення, розповів у коментарі Gazeta.ua експерт з енергетики Геннадій Рябцев.
«Але в нас поки що ціни прив’язані до зовнішніх спекулятивних котирувань. Плюс у тариф закладено всі цінові ризики, пов’язані зі зміною цих спекулятивних котирувань упродовж усього наступного року. Тобто ціни на газ в Україні визначаються не за співвідношенням попиту і пропозиції всередині країни, а прив’язані до котирувань на європейських газових хабах — віртуальних точках продажу. Десь у Нідерландах, Австрії чи Німеччині стоїть сервер. На ньому встановлена програма, доступ до якої мають трейдери. Вони пропонують, купують чи перепродують певні обсяги газу. Серед учасників цього ринку є не лише постачальники та споживачі, але й велика кількість спекулянтів. Тому усереднена ціна всіх угод, які там укладаються, є вищою за фактичну ринкову ціну природного газу», — каже Геннадій Рябцев.
За словами експерта, Нафтогаз монопольно розпоряджається ресурсом Укргазвидобування.

Як ви платитимете за газ з 1 травня 🔥

«Потрібно зробити так, щоб в Україні був торговий майданчик, на якому б реалізовувався газ внутрішнього видобутку. І щоб його ціна враховувалася під час визначення річного тарифу. А в нас це не враховується. Чомусь вважається, що весь газ купуємо на європейських газових хабах і потім його транспортуємо в Україну. Але цього немає. У нас дві третини внутрішнього видобутку. Також жодним чином не враховується наявність газу в сховищах. А все це — повноваження уряду. Кабмін визначає методику або НКРЄКП за відповідним дорученням. Тому вимагати від компаній знизити влітку ціну — це просто смішно», — говорить Рябцев.
Якщо вартість газу є недоступною для більшості споживачів, потрібно змінювати правила гри на ринку.
«Правила гри на ринку може й має змінювати незалежний арбітр, яким є Кабмін або НКРЄКП. А не розповідати, що хтось має знижувати ціни», — підсумував експерт.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас