Хто і на яких умовах може розмитнити автомобіль дешевше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто і на яких умовах може розмитнити автомобіль дешевше

Особисті фінанси
1343
Верховна Рада прийняла два закони: 4643-д і 4644-д, які знижують в кілька разів вартість розмитнення авто на єврономерах.
Але це явище тимчасове і для вузького кола автовласників, а саме для тих, хто ввіз авто до 2021 року, пише сайт «Сьогодні».
Які умови отримали власники «єврономерів»?
Для власників таких автівок скасували митний збір (для решти він становить 10% від вартості авто) і знизили акциз, змінивши формулу розрахунку:
Хто і на яких умовах може розмитнити автомобіль дешевше
Наприклад. За автомобіль Volkswagen Polo 2011 року випуску з пробігом 179 тис. км на польському сайті оголошень просять 5000 євро. Об’єм двигуна — 1198 куб. см, тип — бензин.
За новою формулою акциз становитиме 300 євро — і ніякого митного збору. Але ще доведеться заплатити внесок 8500 грн (≈ 252 євро) під час розмитнення — за звільнення від відповідальності за порушення транзитного режиму або тимчасового режиму ввезення. Разом із внеском «пільговик» заплатить близько 552 євро.
Той, хто ввіз автомобіль у цьому році, заплатив би за звичайною ставкою 450 євро акцизу плюс 415 євро митного збору. Разом — 865 дол.
На які авто ввели «пільги»?
За пільговими ставками можна розмитнити як легковик, так і вантажівку вагою до 3,5 тонни. Головне, щоб на територію України транспорт ввезли до 2021 року. І це мають бути не нові авто, а випущені до 2015 року.
Однак легковий автомобіль повинен відповідати хоча б екостандарту «Євро-2» (від 1997 р.), а ось вантажівка — тільки «Євро-5» (від 2010 р.).
Скільки часу дали на розмитнення:
  • пільговий період продовжуватиметься 180 днів;
  • більше часу дають учасникам бойових дій — 270 днів. Але вони повинні довести, що перебували на території ООС понад 90 днів.
На думку Михайла Катрука, співзасновника громадської організації «Доступне авто» Інституту досліджень авторинку, не всі зможуть вкластися у відведені терміни:
Проблема 1. Зняття з реєстрації за кордоном.
Щоб пройти всю процедуру розмитнення, власник авто повинен зняти машину з іноземної реєстрації. Для цього потрібно виїхати за кордон.
Проблема 2. Наявність оригіналу інвойсу або купчої. У власника «єврономера» має бути оригінал інвойсу або купчої.
Якщо українець не власник авто юридично, то доведеться шукати власника. Проблеми можуть становити автомобілі з литовськими номерами. Ці авто масово оформляли на фіктивні фірми в Литві й передавали українським покупцям за дорученням. Тепер багатьох таких фірм вже не існує.
Проблема 3. Реєстрація авто в Україні. За різними даними, кількість авто на «єврономерах» в Україні становить близько 500 тис. Розмитнити їх за 180 днів неможливо, вважає Катрук.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас