Середню зарплату будуть розраховувати по-новому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Середню зарплату будуть розраховувати по-новому

Казна та Політика
5671
В уряді пропонують змінити порядок обчислення середньої заробітної плати, внаслідок чого її розмір може збільшитися. А це, зі свого боку, потягне за собою збільшення розміру пенсій і багатьох інших виплат, які «прив’язані» до величини середнього заробітку.
Відповідний проєкт постанови Кабміну розробили в Мінекономіки. Документ розміщено на сайті Федерації профспілок для обговорення.
Зокрема, проєктом вносяться зміни в Порядок №100, яким затверджено механізм обчислення середньої заробітної плати. В її розрахунок пропонується включати премію за місяць та інші стимулюючі виплати працівнику за підсумками місяця. Такі виплати будуть враховуватися в розмірах, в яких вони нараховані, без вирахування податків, стягнення аліментів тощо.
Також документом пропонується забезпечити механізм перерахунку середнього заробітку працівникам, яким з 12 грудня 2020 року нарахування середньої зарплати було здійснено без урахування премій і виплат за підсумками року. Саме з цієї дати свого часу були внесені зміни до Порядку №100, якими механізм врахування премій у розрахунку середньої зарплати обчислювався за більш складною процедурою, що не завжди дозволяло вносити преміальні виплати в розмір середнього заробітку.
Зараз цей порядок вирішили спростити. Якщо проєкт документа буде ухвалений урядом, то вищевказаним працівникам буде проведено донарахування середньої зарплати.
Крім того, в розрахунок середньої зарплати візьмуть також і ті стимулюючі виплати, які були нараховані в розрахунковому періоді за попередні. Наприклад, якщо премію нарахували і виплатили 2020 року за якийсь із періодів 2019 року (місяць або квартал), то вона все одно буде внесена в розмір середньої зарплати за 2020 рік.
Також додаються зміни до переліку виплат, які не враховуються в розмірі середньої зарплати. До них віднесли:
  • виплати, пов’язані зі святковими датами;
  • грошову винагороду за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов’язків.
Так, у разі затвердження Кабміном проєкту документа, розмір середньої зарплати працівників збільшиться за рахунок врахування під час їх розрахунку премій, нарахованих у попередньому періоді та перерахованих заднім числом.
Відзначимо, що окрім пенсій, розмір яких залежить від показників середньої зарплати, є також багато інших виплат для працюючих громадян, які розраховуються з огляду на величину середнього заробітку. До таких виплат належать:
  • відпускні;
  • вихідна допомога;
  • відрядження;
  • лікарняні та інші.
Тобто підвищення середньої зарплати потягне за собою і збільшення зазначених виплат. А ось про те, чи буде здійснено перерахунок таких виплат за період з 12 грудня 2020 року з урахуванням того, що буде проведено донарахування середньої заробітної плати, поки невідомо.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас