НБУ не буде цього року переносити стрес-тестування банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ не буде цього року переносити стрес-тестування банків

Казна та Політика
154
Нацбанк України не буде переносити щорічне стрес-тестування банків через необхідність діагностування фінансового стану банків після кризового року.
Про це в інтерв’ю Інтерфакс-Україна заявив глава НБУ Кирило Шевченко.
«Відносно стрес-тестування, то нам важливо досконально розуміти фінансовий стан банків після того, як вони пройшли кризовий рік. Саме на це і спрямована діагностика банківського сектора. Зараз було б нелогічно відкласти цю важливу справу ще на рік», — заявив Шевченко.
За словами глави НБУ, досвід попередніх років показує, що банки реагують на результати діагностики та працюють над поліпшенням своєї фінансової стійкості. Шевченко зазначив, що для ефективних банків з якісними кредитними портфелями будь-який несприятливий макроекономічний сценарій в стрес-тесті не страшний.
Також він додав, що НБУ веде діалог з банками для впровадження заходів з банківського нагляду, зокрема нормативів.
«В цілому наш підхід такий: якщо впровадження якогось нормативу торкнеться дуже обмеженого кількості банків і не матиме системного впливу, то ми будемо працювати з окремими банками і вимагати від них вирішувати свої проблеми з капіталом», — уточнив Шевченко.
Глава НБУ додав, що регулятор буде шукати варіанти реагування, в разі якщо заплановане введення NSFR-нормативу призведе до системного впливу.
Нагадаємо, що торік НБУ відстрочив проведення стрес-тестів в березні цього року в зв’язку із заходами, введеними для протидії поширенню коронавірусу. У грудні регулятор вирішив відновити щорічне стрес-тестування банків в 2021 році.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас