Закон про всеукраїнський референдум набув чинності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон про всеукраїнський референдум набув чинності

Казна та Політика
364
Закон про всеукраїнський референдум набув чинності. Його, залежно від питання, може призначати президент, Верховна рада або президент за народною ініціативою.
Документ 10 квітня був опублікований у виданні «Голос України».
У Росії в 2020 році проводили референдум щодо поправок до конституції. У Шотландії в 2014 році відбувся референдум про незалежність.
Відповідно до закону, на референдум можуть виносити питання про внесення змін до розділів I, III, XIII Конституції України; питання загальнодержавного значення; питання про зміну території України за умови збереження територіальної цілісності нашої держави, а також про припинення дії тих чи інших законів України або окремих їх положень.
У той же час не можуть виноситися питання, що суперечать положенням Конституції України, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права; питання щодо скасовування чи обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина; питання, спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету та територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці.
Також не можуть виноситися на референдум і питання податків, бюджету, амністії, а також ті, що перебувають у віданні органів правопорядку, прокуратури чи суду.
Раніше президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про всеукраїнський референдум», який Рада ухвалила у січні цього року.
За матеріалами:
Слово і Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас