Заступник Шевченка: НБУ не буде стримувати курс гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заступник Шевченка: НБУ не буде стримувати курс гривні

Валюта
1883
Нацбанк не буде стримувати курс гривні, навіть якщо він буде значно відрізнятися від рівня, який закладений в держбюджеті та інших планах.
Про це в інтерв’ю ZN.UA заявив заступник голови НБУ Юрій Гелетій.
«Хочу підкреслити ще раз, що у нас реалізується режим плаваючого курсоутворення, тому значення курсу визначається виключно динамікою попиту і пропозиції іноземної валюти на ринку. Ми не будемо тримати курс на рівні, передбаченому в бюджеті.
Саме ринок генерує попит і пропозицію, а отже, і визначає курс», — відповів він на питання, чи буде НБУ допомагати Мінфіну, якщо побачить, що курс в держбюджеті і в обмінних пунктах не збігається.
«Що стосується курсової сезонності. Курс — це один з показників, що відображає стан нашої економіки.
Нашій економіці властива висока частка аграрного сектора, який носить сезонний характер, відповідно, за таких умов і курсова динаміка не може не мати окремих ознак сезонності, і це нормально. Це, напевно, не те, від чого потрібно намагатися позбутися. Нам це треба сприймати як даність і з цим жити, працювати», — додав Гелетій.

Довідка Finance.ua:

  • Національний банк України не очікує, що 2021 році повториться ситуація 2019 року, коли гривня суттєво зміцнилася до долара. Для подібної динаміки немає підстав.
  • Міжнародний валютний фонд оновив прогноз щодо курсу гривні до долара на період до 2026 року. Прогноз поліпшений у порівнянні з даними за жовтень минулого року.
  • Член Ради Національного банку України Віталій Шапран не вважає, що локдаун зможе стати причиною зриву соціально-значущих бюджетних виплат.
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас