Пенсійні накопичення в інших країнах: як це там працює — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсійні накопичення в інших країнах: як це там працює

Особисті фінанси
1439
Якщо не впроваджувати накопичувальну пенсійну систему, пенсії в Україні через 30 років можуть знизитися майже вдвічі. Про це повідомила міністр соціальної політики Марина Лазебна.
З демографічними змінами, через які неможливо забезпечити гідне життя лише за рахунок солідарної пенсії, зіткнулись також усі розвинуті країни світу. Тому у більшості запровадили системи пенсійного накопичення в різних формах.
Про це пише МІнсоцполітики.
У деяких країнах вони розповсюджуються лише на працівників державного сектору економіки, в інших – на всіх найманих працівників, в окремих – навіть на безробітних та дітей. Більшість країн намагається розширити коло людей, які є учасниками пенсійного накопичення.
Якщо добровільні пенсійні накопичення є у невеликої частки людей, запроваджують обов’язкові або накопичення за принципом автозапису (коли людину записують до системи накопичень «за замовчуванням», але вона може відмовитись, для чого потрібно подати заяву).
  • Внески в частині країн сплачує лише працівник на власний рахунок, в частині країн – тільки роботодавець на рахунок працівника, в частині – і працівник, і роботодавець. Ряд країн прийняли рішення сплачувати додаткові внески на рахунок людини від держави, наприклад, одноразовий «вітальний» внесок при підключенні людини до системи або внесок, який держава перераховує за умови сплати самим працівником певної суми.
Розміри внесків суттєво відрізняються і залежать від того, які ще соціальні внески сплачуються. На пенсійне накопичення в різних країнах сплачують від 2% до 18% заробітної плати, а ще розмір внеску може змінюватись у залежності від віку людини (старші платять більше), в залежності від рівня доходу, роду занять.
Добровільні пенсійні накопичення держави заохочують податковими пільгами як для працівників, так і для роботодавців.
Згідно з останнім звітом Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) з 77 країн, які вони дослідили, та в яких є накопичувальні пенсійні системи, у восьми країнах, наприклад, активи накопичувальних фондів перевищують за розмірами річний ВВП. В середньому за країнами ОЕСР активи накопичувальних пенсійних систем складають близько 70% від ВВП.
Цікаво, що протягом останнього десятиріччя лише в двох з досліджуваних країн знизились активи накопичувальних пенсійних систем, у решти – зросли.

Як перевітири свій страховий стаж

Нижче – дані звіту ОЕСР, скільки «назбирали» пенсійних накопичень в країнах у відношенні до ВВП цих країн (там є дані і по Україні, по добровільним пенсійним накопиченням. Детальніше звіт та дані можна подивитись “за посиланням”: https://www.oecd.org/…/privat…/pensionmarketsinfocus.htm.
Країни, де відмовились від солідарного рівня взагалі або суттєво його скоротили – проблеми з пенсійним забезпеченням там залишились. Найстійкіші пенсійні системи – багаторівневі, де один рівень доповнює інший та зменшує ризики для людини.
Солідарний рівень не вразливий до фінансових ризиків (кошти збираються та одразу виплачуються, їх непотрібно захищати від інфляції, знецінення, втрат), але вразливий до демографічних (майбутня пенсія людини залежить від того, скільки працюючих буде в країні, коли вона вийде на пенсію, які у них будуть доходи, тощо).
Накопичувальний рівень, навпаки, невразливий до демографічних ризиків (людина накопичує сама собі), але вразливий до фінансових.

Довідка Finance.ua:

  • Назвали умову для мінімальної пенсії в 3,5 тисячі гривень. Як сказала міністр соціальної політики Марина Лазебна, у разі прийняття Верховною Радою законопроектів про прожитковий мінімум, мінімальна пенсія складе 3,5 тисячі гривень для осіб з повним страховим стажем. Прожитковий мінімум необхідно впорядкувати.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас