«Слуги народу» планують підвищити ставки держмита — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Слуги народу» планують підвищити ставки держмита

Казна та Політика
592
Група депутатів «Слуги народу» готує до розгляду у Верховній Раді проєкт закону 3236-1, яким пропонують осучаснити ставки державного мита. Таке мито справляється за вчинення дій в інтересах юридичних і фізичних осіб та за видачу документів, що мають юридичне значення (за видачу паспортів, реєстрацію шлюбу, нотаріальні дії тощо).
Про це повідомляє Telegram-канал «Ваші гроші».
Встановлення державного мита регулюється Декретом Кабінету міністрів «Про державне мито», який був прийнятий ще в 1993 році. Для визначення переважної більшості ставок державного мита використовується неоподатковуваний мінімум доходів громадян — 17 гривень.
«Втім, через вкрай низький розмір коефіціентів, що використовуються для обчислення ставок державного мита, та відсутність зростання неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, фактичний розмір більшості мит є напрочуд низьким, і, ймовірно, не покриває навіть собівартості здійснення касових операцій — не кажучи вже про оплату роботи співробітників держорганів, що надають такі послуги», — сказано в повідомленні.
Що пропонують змінити:
  • бенефіціарами змін мають стати місцеві бюджети. Адже державне мито сплачується за місцем розгляду та оформлення документів і зараховується до місцевих бюджетів як неподаткові надходження, а саме «Адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційної господарської діяльності».
Як зміняться ставки державного мита у разі прийняття законопроєкту:
  • державне мито за реєстрацію шлюбу зросте з 0,85 грн до 119 грн;
  • за посвідчення заповітів — з 0,85 грн до 170 грн;
  • за посвідчення доручень на право користування і розпорядження майном, крім транспортних засобів — з 0,51 грн до 119 грн;
  • за посвідчення інших доручень — з 0,34 грн до 170 грн.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас