Кабмін пропонує запровадити базову величину для соціальних виплат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін пропонує запровадити базову величину для соціальних виплат

Особисті фінанси
2200
Кабінет Міністрів України вніс до парламенту законопроєкт № 5045 про заходи щодо упорядкування системи розрахунків розмірів прожиткового мінімуму, соціальних виплат, грошових платежів і стягнень та плати за надання адміністративних послуг (адміністративного збору), який стосується соціальних виплат.
Про це свідчить інформація на сайті Верховної Ради.
Навіщо це? Базовим державним соцстандартом, на основі якого визначаються державні соціальні гарантії, є прожитковий мінімум (ПМ). При цьому до величини ПМ прив’язано понад 150 різноманітних видів виплат, частина з яких не має ніякого відношення до ПМ як критерію бідності (наприклад, штрафи, грошові стягнення за адміністративні, кримінальні та інші порушення).
Отже, будь-яке збільшення прожиткового мінімуму призводить до автоматичного перерахунку значної кількості виплат та необхідності вишукання додаткових видатків бюджетів усіх рівнів.
Як це планують урегулювати? Документ передбачає з 1 січня 2022 року змінити підходи до визначення ПМ та удосконалення сфери його застосування. Зокрема, пропонують для розрахунку щомісячних соціальних виплат (надбавок, підвищень, додаткової пенсії, пенсії за особливі заслуги, різних видів соціальної допомоги) встановити:
  • базову величину для соціальних виплат на дітей;
  • базову величину для соціальних виплат населенню.
Розміри показників:
  • базова величина для соціальних виплат на дітей віком до 6 років встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років, а для виплат на дітей віком від 6 до 18 років — у розмірі прожиткового мінімуму для дітей віком від 6 до 18 років, визначених законом станом на 1 грудня 2021 року;
  • базова величина для соціальних виплат населенню встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму, визначеного законом для осіб, які втратили працездатність, станом на 1 грудня 2021 року.

Отримати гроші до зарплати 💸

Базова величина для соціальних виплат щороку має збільшуватися з урахуванням показника зростання споживчих цін.
Пропонується, що базову величину для відповідних соціальних виплат починаючи з 2022 року щороку затверджуватиме Верховна Рада в законі про Державний бюджет України на відповідний рік. Порядок і періодичність (не менше ніж два рази на рік) перегляду відповідних базових величин для соціальних виплат має визначатися Кабінетом Міністрів України.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас