Шахраї вигадали нову схему обману українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахраї вигадали нову схему обману українців

Кримінал
1822
На тлі пандемії в Україні вигадали нову схему шахрайства. Людям телефонують від імені родичів і просять допомогти з лікуванням Covid-19.
Днями шахраї надурили жительку Київської області. У поліцію вона не зверталася, оскільки сума невелика. Людмилі на мобільний зателефонував чоловік і представився двоюрідним братом. Сказав, що в нього температура 39,2°С.
«Я востаннє свого родича бачила років 10 тому. Чоловічий голос каже, що це Саша. Він не міг назвати, в якій лікарні перебуває, повідомив лише, що забрала його „швидка“ з Троєщини. І попросив поповнити йому мобільний телефон на 80 гривень. Звичайно, я одразу відправила гроші. І хвилини не минуло, він телефонує і просить ще підкинути, мовляв, пакет коштує 150 гривень. Я переказала. Попросила сина з ним зв’язатися. Може, йому щось потрібно, а він соромиться мені сказати», — каже вона.
Шахрай повідомив, що підхопив Covid-19. На ліки за добу нібито йде від 800 до 1000 грн, а він уже 5-й день у столичній лікарні. Жінка вирішила сама з’ясувати, де він перебуває, та дізнатися, чим може допомогти. Після дзвінка у «швидку» виявилося, що там пацієнта з прізвищем родича нікуди не відвозили, а на Троєщині Covid-установ немає. В інтернеті син Людмили за номером телефона виявив інформацію, що ця людина не раз дурила в такий спосіб.
Поради адвоката. Адвокат Іван Ліберман радить не поспішати переказувати гроші, якщо подзвонив дальній родич або невідомий лікар. Якщо ви зрозуміли, що вас обдурили, потрібно звернутися в поліцію. Краще одразу писати заяву в управління або відділення кіберполіції.
«У наш час довірливість занадто дорого обходиться. Після того, як вам повідомили, що хтось хворий, зв’яжіться з близькими людьми цього хворого. Уточніть, чи дійсно він у клініці і йому потрібна допомога. Тільки переконавшись у тому, що він потребує, віддавайте гроші. Звичайна поліція вашою справою не займатиметься. Їм не цікава сума у 200 гривень і навіть у 20 тисяч. А ось кіберполіція зобов’язана цим зайнятися. Часто такі справи розслідуються і доходять до суду», — каже адвокат.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас