В Україні з 1 квітня підвищать пенсії: формула і приклади перерахунку для різних категорій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні з 1 квітня підвищать пенсії: формула і приклади перерахунку для різних категорій

Особисті фінанси
8559
З 1 квітня українським працюючим пенсіонерам підвищать пенсії. Всього виплати в квітні отримають близько 2,7 млн українців.
Підвищення пенсії передбачається для пенсіонерів, які ще не вийшли на заслужений відпочинок. Для надбавок буде враховуватися їх страховий стаж і зарплата (виплати будуть за умови, що у них набралося 24 місяці додаткового стажу).
Додадуть пенсію:
  • якщо є стаж 30 років для жінок і 35 років для чоловіків;
  • якщо розмір виплат 6 тисяч гривень, їх додадуть після 24 місяців додаткового стажу.
Перерахунок пенсії проводиться автоматично, тому більшості тих, кому перерахунок передбачено, звертатися не потрібно. Але в окремих випадках звертатися треба.
Формула розрахунку пенсії виглядає так:
Пенсія = середня зарплата х трудовий (страховий) стаж х індивідуальний коефіцієнт заробітку. Трудовий стаж рахується у відсотках: 1 рік = 1%.
У разі, якщо працюючий пенсіонер тепер заробляє менше, ніж до виходу на пенсію, при перерахунку буде врахований тільки додатковий стаж, а нова, більш низька зарплата – ні.
Приклад. Жінка-пенсіонер, 61 рік, отримує пенсію 2000 грн. Її трудовий стаж при призначенні пенсії – 30 років. У формулі розрахунку зміниться коефіцієнт стажу – з 0,3 на 0,32, плюс буде доплата за два роки наднормативного стажу. Опускаючи розрахунки, отримаємо підвищення пенсії на 168 грн або до 2168 грн.
Тим, хто, перебуваючи два роки на пенсії, відпрацював менше, ніж 24 місяці, пенсію теж перерахують – з урахуванням фактично відпрацьованого часу і офіційної зарплати (ст. 42 ч. 4 п. 3 Закону).

Довідка Finance.ua:

  • У разі запровадження накопичувальної пенсійної системи мінімальний розмір пенсій майбутніх пенсіонерів становитиме близько семи тисяч гривень.
  • В Україні згідно з законом №3623, який підписав президент Володимир Зеленський, пенсії нараховуватимуть автоматично. Не потрібно буде звертатися до Пенсійного фонду, збирати довідки для підтвердження свого стажу.
  • В Україні з 1 квітня 2021 року підвищать пенсійний вік для жінок. Нововведення зачепить тих українок, які цьогоріч виходитимуть на заслужений відпочинок.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Апостроф
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас