Нафтовий ринок повернеться на докризовий рівень у 2026 році — дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтовий ринок повернеться на докризовий рівень у 2026 році — дослідження

Енергетика
259
Попит на ринку нафти до 2026 року зросте до 104 мільйонів барелів на добу за умови, якщо дії урядів країн у кліматичному векторі залишатимуться незмінними.
Про це йдеться у дослідженні Міжнародного енергетичного агентства.
За базового сценарію, попит у 104 млн б/д перевищить показники 2019 року на 4%.
«Поступовий перехід від нафти має важливе значення для досягнення кліматичних цілей, але це вимагатиме серйозних політичних змін з боку урядів, а також швидких змін у поведінці. Без цього світовий попит на нафту збільшуватиметься щороку до 2026 року», — прокоментував результати Фатих Біроль, виконавчий директор МЕА.
Він зазначив, що світовий попит на нафту може досягнути піку найближчим часом лише у разі поширеності дистанційної роботи, прийняття негайних заходів щодо стандартів енергоефективністі, збільшення продажів електромобілів та обмеження використання нафти в енергетичному секторі.
За активних кліматичних дій споживання нафти може скоротитися на 5,6 млн б/д до 2026 року, а це означало б, що світовий попит на нафту ніколи не повернеться на допандемічний рівень.
Щодо пропозиції на ринку, то виробники зіткнулися з дилемою, адже будь-які інвестиції можуть призвести як до простою потужностей у майбутньому, так і їхньої нестачі. Згідно звіту Агентства, до 2026 року потужність світового видобутку нафти збільшиться на 5 мб/добу. «Водночас, історичний обвал попиту призвів до резерву виробничих потужностей у рекордні 9 мб/добу, що найближчим часом задовольнятимуть світові нафтові ринки», — зазначають у МЕА.
Аби задовольнити таке зростання попиту на нафту за базовим сценарієм зі звіту МЕА, до 2026 року пропозиція повинна відповідно зрости до 10 мб/день.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас