Як в ЄС: українці хочуть 100 тис. євро виплат у разі банкрутства банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як в ЄС: українці хочуть 100 тис. євро виплат у разі банкрутства банку

Кредит&Депозит
857
Більше 95% відвідувачів українського порталу про фінанси і інвестиції МінФін бажають підвищення гарантованої суми відшкодування.
Про це йдеться в повідомленні ФГВФО.
Результати проведеного онлайн опитування:
  • При цьому 51,4 % опитаних вважають, що гарантована сума має відповідати європейським нормам – 100 тис. євро.
  • І ще 44 % – що відшкодування за вкладами потрібно збільшити удвоє.
Такі дані фактично підтвердили результати Всеукраїнського репрезентативного опитування споживачів фінансових послуг, проведеного Фондом гарантування вкладів 2019 року, і засвідчили: у суспільства сформувався стійкий запит на збільшення суми відшкодування.
“Запит українців на підвищення гарантованої суми відшкодування – зрозумілий і економічно обґрунтований, адже востаннє вона збільшувалася ще 2012 року. Фонд, усвідомлюючи потреби вкладників, ініціює початок поетапного підвищення” – сказала Олена Нужненко, директор фінансовий Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.
Що планують зробити. “Перший крок ми плануємо зробити уже цього року і збільшити суму відшкодування удвічі до 400 тис. грн. Щоправда, для цього нам потрібно вирішити ключове для Фонду питання – провести реструктуризацію боргів, які залишилися у спадок від банківської кризи 2014-2017 рр. Затвердження програми реструктуризації, підвищення суми відшкодування за вкладами і поширення гарантій на «Ощадбанк» – єдиний пакет законопроектів, прийняття якого відкриє шлях до якісних змін системи гарантування. Таке пакетне голосування погоджене Радою з фінансової стабільності і також є однією із вимог відновлення співпраці із Міжнародним валютним Фондом”, – зазначила вона.
Нагадаємо, під час банківської кризи 2014-17 років для вчасних та повних виплат вкладників майже 90 неплатоспроможних банків Фонд був змушений залучити майже 80 млрд грн кредитних коштів під ринкові 10-14% від уряду та Національного Банку України. На сьогодні Фонд повністю розрахувався із НБУ, виплативши 25,6 млрд грн, із яких 5,5 млрд грн – нараховані відсотки. Та перерахував Мінфіну 19,6 млрд грн, у т.ч. 7 млрд грн – відсотки.
Залишок боргу перед державою сьогодні становить 46.94 млрд грн, за якими до 2031 року буде нараховано ще 64,16 млрд грн відсотків. За умовами розробленого та схваленого Радою з фінансовою стабільності Плану реструктуризації, борги Фонду будуть переведені в умовні зобов’язання.

Довідка Finance.ua:

Раніше повідомлялося про те, що має зробити ФГВФО, щоб збільшити суму гарантування вкладів:
  • по-перше, реструктуризувати борг Фонду перед Міністерством фінансів, тому що для підвищення суми гарантування треба мати відповідні фінансові ресурси;
  • по-друге, створити надміцну банківську систему, аби за гарантованими виплатами зверталося щонайменше осіб.
  • Фонд розробляв законопроєкт щодо підвищення граничного розміру гарантованої суми відшкодування за вкладами. Планувалось запровадження поетапного збільшення до 2027 року суми гарантованого відшкодування до 100 тис. євро в гривневому еквіваленті.
До речі, якщо вас не влаштовує відсоток з вашого депозиту, заходьте на спеціальний розділ «Бонус до депозиту» від Finance.ua і отримуйте вагоме поповнення до процентної ставки.

Отримати бонус до депозиту

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас