Терміни встановлення газових лічильників перенесли: скільки доведеться платити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Терміни встановлення газових лічильників перенесли: скільки доведеться платити

Енергетика
2270
Терміни встановлення газових лічильників для домогосподарств перенесли з 2021-го до січня 2023 року. Облгази мають час, щоб зібрати з українців гроші на прилади обліку, а громадяни — щоб розібратися з обсягами свого споживання. В абсолютній більшості випадків лічильники дозволяють економити на комуналці, однак це можливо далеко не завжди.
Хто повинен заплатити за лічильники. В тариф на розподіл газу вже закладені кошти на встановлення лічильників. Наприклад, в 2020-му на це йшло 4,5 грн з кожних сплачених 100 грн. Нардеп Сергій Шахов, який і став ініціатором перенесення термінів, підрахував: зібраних з 2016 року коштів вистачило б на встановлення трохи більше 1 млн лічильників.
І це при тому, що зараз, за ​​словами голови профільного парламентського комітету Олексія Кучеренка, без лічильників газом користуються 2,1 млн сімей, а це приблизно 5,5 млн осіб.
«Витрати на встановлення індивідуальних лічильників природного газу для населення, яке мешкає в квартирах і приватних будинках, в яких це паливо використовується тільки для приготування їжі, передбачаються структурами тарифів на послуги розподілу природного газу починаючи з 2016 року», — пояснює Шахов.
З лічильником можна економити? Українці без лічильників платять не за ту кількість газу, яку використали, а за усередненою нормою. Наприклад, якщо в середньому споживачі за певний період використовують Х кубів газу, то без лічильника стільки оплачувати і доведеться. І навіть якщо ви витрачаєте в два рази менше, все одно без лічильника доведеться переплачувати.
Скільки потрібно платити згідно з нормативом сім’ї з трьох осіб:
  • є тільки газова плита — 9,6 кубометра (67 грн);
  • газова плита і водонагрівач — 31,47 кубометра (219,4 грн).
Якщо вам запропонували встановити лічильник, а ви самі від нього відмовилися, то це можуть розцінити як порушення і перевести на граничні норми споживання. А вони в кілька разів вища (з розрахунку на трьох осіб):
  • є тільки газова плита — 29,4 кубометра (205,5 грн);
  • газова плита і водонагрівач — 70,8 кубометра (494,8 грн).
Лічильник потрібно ставити в будь-якому випадку, навіть якщо в результаті доведеться платити за газ більше. Суми в платіжках залежать від багатьох чинників:
  • скільки людей прописано і скільки насправді мешкає;
  • як часто сім’я готує їжу і в яких обсягах;
  • яка техніка використовується.
Лічильник можна встановити і самостійно, не чекаючи, поки це зробить постачальник комунальної послуги. Прилад обліку разом з встановленням обійдеться приблизно від 4 до 7 тис. грн.
Чи можуть встановити один лічильник на багатоповерхівку? Ні. Лічильники на весь будинок можуть встановити, якщо на це дали згоду всі мешканці. Припустімо, в будинку реально мешкають 200 осіб, а прописані лише 70. Витрачати газ будуть всі мешканці, а платіжки розділять на 70 осіб. В результаті за тих, хто живе не за пропискою, платитимуть сусіди.

Хочу отримати гроші до зарплати 💸

За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас