ЄС вилучив зі списку санкцій Арбузова і Табачника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС вилучив зі списку санкцій Арбузова і Табачника

Казна та Політика
233
Рада Європейського союзу 4 березня вилучила колишнього віце-прем’єр-міністра України (2012-2014) Сергія Арбузова і колишнього міністра освіти (2010-2014) Дмитра Табачника зі списку колишніх високопоставлених українських чиновників часів президентства Віктора Януковича, до яких ЄС застосував санкції у вигляді блокування активів з огляду на підозри їх у привласненні державних коштів або активів.
Відповідне рішення опубліковано в Офіційному журналі ЄС 5 березня. Водночас стосовно екс-міністра доходів і зборів (2012-2014) Олександра Клименка санкції продовжено на півроку – до 6 вересня, а проти всіх решти сімох фігурантів, які залишаються в списку, – на рік до 6 березня 2022 року.
Серед них – екс-президент Віктор Янукович, його син Олександр, екс-міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, його колишній заступник Віктор Ратушняк, екс-генпрокурор Віктор Пшонка та його син Артем, а також бізнесмен Сергій Курченко.
Зазначимо, що вперше рішення заморозити активи колишніх українських чиновників було прийнято ЄС 5 березня 2014 року, відтоді його регулярно подовжували. Зараз термін дії санкцій мав завершитися 6 березня, якби їх не продовжили.
На початку в списку було 18 осіб, частину з яких згодом з нього було вилучено. Крім Арбузова і Табачника, раніше санкції зняли з екс-прем’єра Миколи Азарова і його сина Олексія, екс-глави адміністрації президента Андрія Клюєва і його брата Сергія, екс-глави Служби безпеки України Олександра Якименка, екс-заступника голови АП Андрія Портнова, екс-міністра юстиції Олени Лукаш, екс-міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової, а також радника Януковича Ігоря Калініна.
Крім того, санкції були накладені на іншого сина екс-президента – Віктора Януковича-молодшого, який загинув у березні 2015 року, провалившись під лід на російському озері Байкал.
Проти Захарченка та Якименка санкції ввела і сама Україна: відповідне рішення 26 лютого ухвалила Рада нацбезпеки і оборони, а 27 лютого його ввів в дію президент Володимир Зеленський. Крім них, в цьому списку санкцій ще вісім представників вищого офіцерського складу українських силових структур, які перейшли на бік Росії під час окупації Криму в 2014 році або переїхали після Майдану в РФ.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас