SpaceX в 8 разів знизила вартість запуску українського супутника «Січ» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

SpaceX в 8 разів знизила вартість запуску українського супутника «Січ»

Технології&Авто
981
Комітет економічного розвитку Верховної Ради і Державне космічне агентство (ДКА) погодили вартість запуску українського супутника «Січ» з американською компанією SpaceX, заснованою мільярдером Ілоном Маском.
Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив голова Комітету Дмитро Наталуха. За його словами, запуск українського супутника обійдеться в 1 млн доларів.
«Зараз ми можемо говорити про те, що умови контракту попередньо узгоджені і в Україні тепер є можливість підписати договір на пускові послуги з легендарною американською компанією. Ціна контракту — $ 1 млн, що є надзвичайно приємною для України ціною і у вісім разів нижче від тієї, яка була запланована з самого початку», — розповів Наталуха.
Він зазначив, що українська влада вела переговори з представниками SpaceX з грудня 2020 року і зуміла знайти спільну мову. Результатом цього стало те, що компанія Ілона Маска назвала вартість запуску.
4 березня Комітет економічного розвитку Верховної Ради провів нараду, в ході якої про умови проекту розповіли новому керівнику ДКА Володимиру Тафтаю і співробітникам КБ «Південне».
Конструкторському бюро тепер необхідно підписати контракт, а МінСтратегПром має підготувати документацію для виплати авансу.
«Якщо всі технічні перешкоди будуть подолані і профільне міністерство все зробить вчасно — супутник дійсно буде запущений в рік 30-річчя Незалежності України», — написав Дмитро Наталуха.
Нагадаємо, в березні 2020 року Комітет Верховної Ради України запропонував профінансувати запуск українського супутника «Січ-2.1», який може стати першою ланкою супутникової групи України. Тоді вартість проекту оцінювалася в 8−12 мільйонів доларів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас