Подорожчання яких продуктів в 2021-му обжене інфляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Подорожчання яких продуктів в 2021-му обжене інфляцію

Особисті фінанси
6979
За 2021 рік в Україні всі продукти харчування подорожчають на рівень інфляції, але соняшникова олія, хлібобулочні вироби та цукор — істотно вище, до 15% від їх вартості на початок року. Курячі яйця, які, згідно з Держстатом, за січень зросли в ціні на 18%, до 32,3 грн за десяток у середньому по Україні, навпаки, подешевшають вже навесні.
Таку думку в коментарі висловив директор Асоціації постачальників торговельних мереж (АПТМ) Олексій Дорошенко.
Він зазначив, що за рідкісним винятком продукти харчування в Україні зараз коштують дорожче, ніж в Європі.
«Тенденція останніх трьох років — основна група товарів продуктів харчування дорожчає на рівень інфляції, а сезонний фактор, попит та інше на ціну не впливають», — розповів Дорошенко.
За прогнозом НБУ, в 2021 році інфляція прискориться до 7%. Щоправда, Дорошенко вважає, що це «нереалістичний показник», і, швидше за все, інфляція досягне 9%. Однак ряд товарів буде дорожчати на більший відсоток.
Як пояснює експерт, швидше зростатиме вартість тих продуктів, по яких в 2020 році був неврожай. Серед них:
соняшникова олія — ​​через неврожай соняшнику;
цукор — через низькі показникіи збору цукрових буряків.
За даними Держстату, в січні соняшникова олія подорожчала на 2 грн за 1 л (до 44,07 грн) у порівнянні з груднем, а ціна кілограма цукру піднялася на гривню — до 21,89 грн.
«Два роки поспіль неврожай цукрового буряку, причому в позаминулому році не тільки в Україні, але і в світі. В результаті запасів цукру було мало за вагою, а той, що залишався, — дуже поганої якості. Споживач не готовий його купувати, на що скаржаться ритейлери. Уже в жовтні, правда, ціна на цукор може стабілізуватися, однак середньорічне зростання буде високим — може, навіть до 15%», — вважає Дорошенко.
Експерт, вважає, що на ті ж 15% за рік може зрости ціна соняшникової олії, подорожчання якої не можна пом’якшити імпортом, бо цей вид олії більше практично ніде в світі не споживають.
«Люди повинні змінювати свої звички і переходити на інші види олії – тоді бізнес повинен бути готовий його сюди завезти. Можливо, почнуть більше виробляти кукурудзяної олії – для цього потрібно засіяти поля кукурудзою сортів, придатних для її виготовлення, адже зараз у нас під кукурудзу засіяні величезні території, але все це — технічні культури», — говорить Дорошенко, прогнозуючи, що в такому випадку, а також після збору нового врожаю соняшнику, в серпні-вересня ціна на соняшникову олію може піти вниз.
Через підвищений світовий попит на зернові дорожчати вище інфляції будуть і хлібобулочні вироби, зазначає експерт. Він передбачає, що світові ціни на зерно почнуть йти вниз до літа, в разі успіху в боротьбі з пандемією.

Хочу отримати гроші до зарплати 💸

За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас